• 14/07/2024

Spoed ZNA Stuivenberg sluit om 12 uur en opent één uur later bij ZNA Cadix

ANTWERPEN – De dienst Spoedgevallen van het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix opent vanmiddag om 13 uur. Om 12 uur sluit de spoed van ZNA Stuivenberg definitief. Dat komt doordat het laatste materiaal moet worden verhuisd naar de nieuwe spoed.

De voorbije uren is met man en macht gewerkt om de spoeddienst vervroegd te kunnen openen. Normaal gezien zou de verhuis pas over tien dagen gebeuren.

 De vervroegde opening neemt veel druk weg van de spoeddiensten in de naburige ziekenhuizen.

 De spoed van ZNA Stuivenberg is één van de drukste van het land. Jaarlijks verzorgt die meer dan 41 000 patiënten, gemiddeld 110 per dag.

 De andere diensten van ZNA Stuivenberg verhuizen gefaseerd. De oorspronkelijke en gedetailleerd uitgewerkte verhuisplanning wordt zo goed mogelijk aangehouden. Op maandag 18 september sluit ZNA Stuivenberg definitief de deuren.  

De beslissing komt er na de elektriciteitsproblemen waarmee ZNA Stuivenberg sinds woensdagochtend kampt.

 De spoedgevallendienst ondervindt er zware gevolgen van de stroomstoring doordat er geen medische beeldvorming (röntgenfoto’s en scans) meer mogelijk is.

Dat beperkt de mogelijkheden, waardoor patiënten naar naburige spoeddiensten moeten. In ZNA Cadix is vandaag wel medische beeldvorming beschikbaar.

De eerste uren kunnen patiënten zich met eigen vervoer aanmelden, zoals dat in elke spoedgevallendienst kan.

 Ambulances worden door de noodcentrale vanaf 17 uur weer naar de spoed van ZNA Cadix gestuurd.

 Patiënten die met de MUG (mobiele urgentiegroep, met een spoedarts en spoedverpleegkundige) of de PIT (paramedisch interventieteam, met een spoedverpleegkundige) worden vervoerd, rijden voorlopig nog naar andere spoeddiensten.

Stewards aan de spoed van ZNA Stuivenberg zullen patiënten die op eigen kracht toekomen verwijzen naar ZNA Cadix.  Er komen ook affiches over de sluiting die verwijzen naar ZNA Cadix.

 Patiënten die meer uitgebreide zorg nodig hebben dan wat men in ZNA Cadix kan voorzien, bijvoorbeeld heelkundige ingrepen of grotere technische onderzoeken, worden mogelijk overgebracht naar andere ziekenhuizen tot na de verhuis van alle diensten vanuit ZNA Stuivenberg.

De spoed in ZNA Cadix ligt op verdieping -1 en is bereikbaar via de ingang aan de voorkant en de helling naar de ondergrondse parking. (EM / Foto Ronny MULLENS) 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten