• 21/04/2024

Splashen in Duffel, speeltafels in Koningshooikt, tegeltaxi’s in Kontich

DUFFEL – Het gemeentelijk zwembad van Duffel organiseert volgende week verkoelende splashdagen. Een opblaasbaar waterkussen zorgt voor extra pret tijdens het zwemmen (zie foto).

 Deze splashdagen vinden plaats op woensdag 26 en donderdag 27 juli, telkens van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. Op donderdag kan je nog een extra moment genieten van 15.30 uur tot 17.30 uur. Een inkomticket is verplicht en kan je aankopen aan de kassa van het zwembad. Burgemeester Sofie Joosen (N-VA): ‘Met de splashdagen verhogen we het zwemplezier in de Zwem.Com. Een bezoekje aan het zwembad kan sowieso voor verkoeling zorgen en is meteen een leuke uitstap voor de kinderen. De bodemstanden in het zwembad zijn dan ook aangepast.’ Ook in augustus kan jong en oud genieten van de splashdagen, namelijk op woensdag 23 en donderdag 24 augustus van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur.

Aan het Koningsplein in Koningshooikt kan je sinds kort speeltafels en sfeerverlichting terugvinden. Deze realisatie is een resultaat van het participatietraject Veerkrachtige Dorpen dat in Koningshooikt in samenwerking met de provincie Antwerpen liep.

Sabine Leyzen (Open Vld), schepen van participatie: ‘Tijdens het participatietraject Veerkrachtige Dorpen konden inwoners mee nadenken en hun stem laten horen over de ontwikkeling van hun dorp. Uit het traject kwam naar voor dat er behoefte was aan meer ontmoetingsplekken waar de dorpsidentiteit versterkt kon worden. Na de welkomstborden aan de toegangswegen is dit een tweede zichtbaar resultaat uit het traject.’

 De speeltafels bieden inwoners de gelegenheid om samen te komen en bordspellen te spelen zoals dammen, schaken en mens-erger-je-niet. Jong en oud kunnen hier elkaar ontmoeten, plezier maken en tegelijkertijd de sociale cohesie in het dorp versterken. Zowel de verlichting als de speeltafels kwamen er met de financiële steun van provincie Antwerpen. Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Dorpenbeleid: ‘Samenwerking tussen inwoners en lokale besturen is de sleutel tot het creëren van Veerkrachtige Dorpen. Het transformeren van het Koningsplein tot een veilige en gezellige ontmoetingsplek, zoals voorgesteld door de Hooiktenaren zelf, is een krachtig voorbeeld van burgerparticipatie. De toevoeging van speeltafels zal ongetwijfeld bijdragen aan een levendige interactie tussen de inwoners, en zo de banden in de gemeenschap versterken.’ De spelpionnen kunnen uitgeleend worden bij café Jong Jut, Koningsplein 42 – Koningshooikt (dagelijks vanaf 10 uur – dinsdag gesloten).

Lokaal bestuur Kontich zet alle zeilen bij om haar grondgebied te ontharden. Wim Claes (Open Vld), schepen van groendienst: ‘We realiseerden dit voorjaar tal van onthardingsprojecten op het openbare domein en legden nieuwe groenplantsoenen aan in onder meer de Kapelstraat, voor de gemeentelijke begraafplaats en de Hondstraat. Op de gemeenteraad keurden we een reglement goed waarbij we inwoners de kans geven om een geveltuintje aan te leggen.’

De aanleg van een geveltuintje is in de meeste gevallen niet vergunningsplichtig. De aanvrager dient er wel steeds over te waken dat er voldoende doorgang blijft op het voetpad. Info: https://www.kontich.be/gevel-en-straattuinen.

 Willem Wevers (N-VA), schepen van openbare werken: ‘Bij de heraanleg van straten zetten we al geruime tijd in op zoveel mogelijk ontharding. Zo voorzien we – in straten waar dit kan – meer en meer in de vervanging van weinig gebruikte voetpaden door groenstroken. Op die manier zorgden we voor extra groen in de Tanghofwijk, de J.B. Francisstraat en het Wierookstuk.’

Intussen staat lokaal bestuur Kontich aan de leiding in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Sophie Baeckelmans (Open Vld): ‘Om deze wedstrijd kracht bij te zetten, organiseren we een ‘tegeltaxi’: wie aantoont dat zijn tuin onthard wordt, kan beroep doen op de gemeente voor de afvoer van de gewipte tegels. Onze ‘tegeltaxi’ rijdt elke eerste maandag van de maand uit.’ De actie loopt nog tot in oktober. (EM / Foto Gemeente Duffel)         

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten