• 23/06/2024

Spelletjesnamiddag voor jong en oud, steegje aan De Zalm wordt ontmoetingsplek

MECHELEN – Onder de noemer ‘Spel zonder (leeftijds)grenzen’ organiseert Stad Mechelen op dinsdag 30 augustus voor het eerst een spelletjesnamiddag voor oud en jong. Die zal plaatsvinden in zomerbar Gazon Gaston op de Hendrik Speecqvest. Voor de gezelschapsspelen werkt het team leeftijdsvriendelijke stad samen met de jeugddienst en met het wzc Hof van Egmont van Zorgbedrijf Rivierenland. Radio Opsinjoor zorgt voor de muziek.

Het initiatief kwam er op vraag van Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van ontmoeting. Voor haar is vooral het intergenerationele aspect belangrijk. Nkandu: ‘Dit wil zeggen dat we niet enkel mikken op de Mechelaar op leeftijd, maar we net zoveel mogelijk een mix willen hebben van jong en oud. Met deze activiteit zetten we in op ontmoeting door spel en ontspanning, waarbij verschillende generaties elkaar kunnen helpen en van elkaar leren. Misschien kunnen de grootouders bij het steltenlopen wel wat ondersteuning van hun kinderen of kleinkinderen gebruiken, die op hun beurt de jongeren de kneepjes van het vak voor de sjoelbak of petanque kunnen laten zien.’

Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen van jeugd: ‘Vaak komen jong en oud, buiten de familiale context, te weinig in aanraking met elkaar. Maar laat hen samenwerken en je krijgt fantastische taferelen te zien. Ze gaan elkaar respecteren, begrijpen en inspireren. En dat allemaal met de nodige humor. We zijn dan ook zeer enthousiast dat we hier samen met de jeugddienst onze schouders kunnen onder zetten.’

Woonzorgcentrum Hof van Egmont van Zorgbedrijf Rivierenland voorziet eendjes vissen, ringen werpen, sjoelbak, vier op een rij en petanque. De jeugddienst zorgt daarnaast nog voor een combinatie van zeven volkssporten: Board Quioits, Daddlum Table, gaaibolbaan, mannetjesspel, rekker trekker, tonspel en stelten. Radio Opsinjoor, die samen met Stad Mechelen ook al vele jaren Balcazar organiseert, een dansnamiddag voor senioren in het Cultuurcentrum, draait plaatjes.  Spel zonder (leeftijds)grenzen’ vindt plaats van 14 tot 17 uur. Inschrijven hoeft niet. Je betaalt twee euro. Daarin is koffie of frisdrank en een plakje cake inbegrepen.

Stad Mechelen heeft beslist om het steegje gelegen naast het pand De Zalm in gebruik te geven aan enkele buren om er een stilte- en ontmoetingsplek te creëren.

Naast het pand De Zalm bevindt zich een steegje en open ruimte waarop verschillende aanpalers een uitweg hebben. Dit steegje maakt kadastraal deel uit van het complex De Zalm en ligt er momenteel onverzorgd en verwilderd bij. Stad Mechelen heeft beslist dat het eigendom De Zalm kan worden opengesteld als tijdelijk samentuintje en ontmoetingsplek voor de buurt.  Gemeenteraadslid Fabienne Blavier (Open Vld) (links op de foto met schepen Koen Anciaux – Open Vld – en gemeenteraadslid Tinne Van den Brande – Groen -): ‘In een stadsomgeving trekken allerlei prikkels voortdurend de aandacht, een stilteplek kan een plek zijn om tot rust te komen.’ Er zal een gebruiksovereenkomst worden opgemaakt met de vertegenwoordigers van de buurt. De voorwaarden voor het gebruik zijn onder meer dat het steegje enkel overdag gebruikt mag worden en enkel toegestaan is voor ‘zachte’ dagactiviteiten. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten