• 14/06/2024

Spelen zijn voorbij voor Stijn Desmet, Sam Maes valt uit in reuzenslalom

MECHELEN – De Winterspelen zijn afgelopen voor Stijn Desmet. De kwartfinale van de 500 meter was de laatste race voor de shorttracker die werd geboren in Duffel, lid is van Antarctica Wilrijk – een onderdeel van Ice Diamonds Antwerp Deurne – en woont in Mechelen. Hij werd gediskwalificeerd in de reeksen van de 1 000 meter, eindigde als dertiende op de 1 500 meter en sneuvelde in de kwartfinales van de 500 meter.

Stijn Desmet gleed als vierde over de finish in de 500, maar was ontgoocheld. Na een goeie start lag hij in tweede positie, maar de Kazak Azhgalijev stak hem voorbij en hinderde hem even in de laatste ronde. Zo kon de Zuid-Koreaan Hwang nog voorbij Azhgalijev en Desmet snellen richting naar de tweede plaats.

Stijn: ‘Wanneer die Kazak mij niet hindert, ga ik verder. Het komt op kleine dingen aan uiteindelijk. Het ging niet zoals het moest. Dat was grotendeels mijn eigen fout. Dat is balen dus. . Ik heb wel een hele goede start genomen. Ik hoopte dat ik één plaats kon winnen in die start. Ik wist dat dit zeker niet simpel zou zijn. Ik heb weinig getraind op de start en was heel onzeker. Ik wist dat ik een hele goede start en een hele goede dag moest hebben. Ik hoopte daarop. Ik wist niet of het kon maar het lukte. Dat was dus een goed begin.’

‘Ik klikte even messen met die Hongaar. Nadien voelde het meteen wat gek aan. Mijn linkermes draaide niet meer echt en ik begon erg onrustig te schaatsen. De snelheid die de Rus ontwikkelt kan ik normaal ook halen. Ik kan dan tegelijkertijd rustig kijken en inhalen en uiteindelijk de rest achter me houden maar het lukte niet om te relaxen en normaal te gaan schaatsen. Het bleef een beetje onrustig en slordig, gehaast en gestresseerd. Daardoor gaf ik wat ruimte en ik kon ik ingehaald worden. Toen ging de snelheid van ons beiden eruit en haalde de Koreaan een slim maneuver uit. Ik moest plaats maken en hij glipte in het gat. Dat heeft hij mooi gedaan. Ik had beter zelf de Kazak ingehaald maar het lukte me niet om een echt goede bocht te draaien. Dan kan je je ook  niet positioneren op zo’n 500. Dat is heel jammer.’

‘Ik voelde dat er op zich veel inzat. Ik weet dat mijn snelheid beter kan. Het is heel jammer dat ik niet mijn beste rit rij. En sneu dat het afgelopen is. Ik wou graag nog heel de dag doorgaan maar dat is maar tien rijders gegeven en ik ben daar niet bij. Zoiets hoort er ook bij. Ik heb tijdens de Spelen niet het maximale gedaan van wat ik kan.  Elke ronde die ik doorkwam vond ik een prestatie op zich. Ik heb mooie dingen gedaan maar al bij al toch te weinig dingen laten zien. Daar kan ik de volgende jaren aan verder werken.’

‘Als ik naar het geheel van de Spelen kijk dan haal ik heel veel uit die medaille van Hanne en, daar ga ik vanuit, ook uit haar volgende medaille. Als dat lukt is dit avontuur toch geslaagd. Het sterkste van wat wij samen te bieden hebben is Hanne haar 1 500, dus dat belooft. Haar 1 000 was al subliem De dubbel is sowieso moeilijk maar ik ga hard supporteren.’ Het goud op de 500 meter mannen was voor de Hongaar  Shaong Liu.

Binnen vier jaar wil Stijn Desmet er helemaal staan op de Winterspelen in Milaan en Cortina d’Ampezzo. ‘Ik hoop dat ik dan wel 100 procent fit ben’, zei de shorttracker, die recent met een ernstige bacteriële infectie aan het linkerbeen kampte. ‘Ik ben optimistisch en klaar voor morgen. Het wordt ook opnieuw een hoofddoel om met een mannenteam en een gemengde ploeg aan de Spelen deel te nemen.’

EINDELIJK SNEEUW IN BEIJING

Negen dagen na het begin van de Spelen sneeuwde het voor het eerst in Beijing en daar werden de deelnemers aan de reuzenslalom de eerste slachtoffers van, met onder meer de twee Belgische  skiërs, waaronder Sam Maes uit Edegem . Hij was niet alleen. Ook landgenoot Dries Van den Broecke haalde het einde van de eerste run niet, net zoals 33 van de 89 deelnemers.

De omstandigheden op de Ice River waren uiterst uitdagend, want door de sneeuw  was het een stuk moeilijker om de goeie sporen te vinden en was het ook nog eens gladder. Sam Maes had als doel om minstens beter te doen dan zijn 32ste plaats in de reuzenslalom van vier jaar geleden.

Hij zette goeie tijden neer en leek makkelijk in de top 30 en misschien wel top 20 te eindigen na de eerste run. Maar met de finish in zicht liet Maes zich toch in de luren leggen door het parcours. Hij gleed nog wel over de finish, maar had op het einde de juiste route niet meer kunnen volgen.. De Duitser Marko Odermatt, veruit de regelmatigste skiër dit seizoen, haalde het.

Door de neerdwarrelende sneeuw werd de zichtbaarheid bemoeilijkt op de verraderlijke piste. Maes: ‘Sorry voor mijn taalgebruik, maar dit is klote, hé’, vertelde hij in het Yanging National Alpine Skiing Centre. ‘Ik dacht dat ik het gezien de omstandigheden goed deed, al kende ik mijn tussentijden niet.  We hebben niet veel wedstrijden in de sneeuw gehad, dat maakt het extra moeilijk als je terugkomt na een blessure.’ Maes scheurde begin januari 201 zijn kruisbranden in de rechterknie.

‘Ik moest alles geven. Ergens  ben ik wel trots op mezelf dat ik zoveel moed had, maar ik maak een fout die niet mag gebeuren. Ik had misschien nog meer risico’s kunnen nemen. Met deze slechte zichtbaarheid is het moeilijk voor mij om die laatste tien procent uit mezelf te halen. Doordat je niet ver kan zien, dreig je passief te worden en dat mag je absoluut niet doen.’

‘Ik zette niet genoeg druk op mijn buitenski, dat is mijn eigen fout. Dat had dan weer niks te maken met snelheid of met zicht. Dat was gewoon ik die het niet heb volgehouden. Ik ben enerzijds wel trots maar anderzijds ook kwaad op mezelf. Het was een heel moeilijke wedstrijd, maar ik zoek geen uitvlucht. Het is een stuk ijziger dan iedereen verwacht had. De trainingspistes zijn agressiever, maar wij hebben mijn materiaal nog op tijd kunnen aanpassen. Daardoor had ik veel grip. Ik voelde me goed op de latten. Hier en daar lag zachte sneeuw, maar de piste zelf was  echt in toptoestand.

‘De zichtbaarheid was voor iedereen hetzelfde. Dat mag geen uitvlucht zijn. Het was een heel moeilijke wedstrijd maar het is maar zo. Ik wil me verontschuldigen bij iedereen die thuis hiervoor is opgestaan.  Ik doe de groeten aan de familie. Het spijt mij. Maar ik neem revanche in de slalom. Ik zie hier skiërs in de top vijftien eindigen die ik op de wereldbekers achter me houd. Dan doet dit nog meer pijn. Aangezien er zoveel deelnemers uitvallen, zat er voor mij echt een top-tien-notering in. Ik wil het nu woensdag rechtzetten in de slalom, ook al is dat niet mijn sterkste nummer. Ik pak iedereen terug.’

Sandrine Tas kwam uit op de 500 meter snelschaatsen. Met 39.37 werd ze 28ste. Het goud ging naar de Amerikaanse Erin Jackson.

Edwin MARIËN + Belga / Team Belgium / Foto FB

*PROGRAMMA VOOR MAANDAG: GEEN ANTWERPSE ATLETEN AAN DE START. SLECHT EEN BELGISCHE: Snowboard Big Air:  Evy Poppe om 2u30, 3u15 en 4 uur (live op ARD).

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten