• 24/05/2024

Speelplaats van basisschool De Schans in Laakdal kan vergroend worden

LAAKDAL – Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor Toerisme, Vrije Tijd, Recreatie-en groendomeinen, en burgemeester Tine Gielis (CD&V) van Laakdal staken vanochtend een symbolische spade in de grond van Gemeentelijke basisschool De Schans. De school staat aan de start van een vergroeningstraject met ‘Groene Oases’.

Met dit project voorziet provincie Antwerpen praktische en financiële steun bij de vergroening van speelplaatsen. Ook gemeente Laakdal draagt bij aan het project. De 150 leerlingen van de school woonden de festiviteiten bij.

Gemeentelijke Basisschool De Schans mikt op de ontharding van maar liefst 3 000 vierkante meter, achteraan hun perceel. Momenteel bevindt zich daar een grote parking die grotendeels ongebruikt blijft.

Deze maakt dan vanaf begin voorjaar 2024 stapsgewijs plaats voor een ware ‘Groene Oase’. Als nieuwe groene invulling denkt de school aan een openluchtklasje, een waterelement, een speelberg, streekeigen beplanting en nog meer.

Voor een deel van deze vergroening ontving de school de nodige steun van provincie Antwerpen. Onder de noemer ‘Groene Oases’ voorziet de provincie financiële steun én praktische begeleiding bij de invulling van deze groene ruimte.

Gemeentelijke basisschool De Schans ontving 13 500 euro voor hun Middelgrote Groene Oase. Een symbolische aftrap kreeg het project vanochtend met een eerste spadesteek en een woordje van gedeputeerde Mireille Colson.

Praktische begeleiding kreeg de school van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Colson: ‘Naast de subsidie staat het Regionaal Landschap de school bij met concrete ontwerpplannen en gebruiksklaar plantadvies. Zo wordt de vergroening optimaal ingevuld, in overeenkomst met de school.’

Ook gemeente Laakdal stak haar schouders onder het project. Zij staan de school financieel bij en voorzien gemeentepersoneel die de ontharding mee uitvoert.

Burgemeester Tine Gielis en schepen Benny Smets (ProLaakdal) woonden de festiviteiten bij en loven de vergroening: ‘Als inrichtende macht zijn we uiteraard fier dat we onze gemeenteschool De Schans verder kunnen vergroenen op de site achter het schoolgebouw.’

‘Dat doen we in samenspraak met het schoolteam, leerlingen en ouders. We spreken hier van een echt samen-verhaal. Het resultaat is een mooi plekje groen dat tevens gedeeltelijk zal worden opengesteld voor iedereen.’

Colson: ‘Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen’.

‘Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.’

Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap. Scholen kunnen zich hier nog steeds kandidaat stellen. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten