• 15/04/2024

Spectaculaire plaatsing van zes ton wegende scan in nieuw Cadix-ziekenhuis

ANTWERPEN – Vanochtend werd in ZNA Cadix het zwaarste medische toestel voor het nieuwe ziekenhuis geleverd: een 3 Tesla MRI-scanner van 6,3 ton. Omdat deze scanner teveel weegt en te groot is voor de goederenlift van het ziekenhuis, gebeurt de levering met een kraan via de gevel. Hiervoor werden tijdelijk enkele glaspanelen weggehaald.

Het zwaarste onderdeel van de scanner – de magneet – weegt zes ton. Dat is teveel voor de goederenlift van het ziekenhuis. De sterkste lift in het ziekenhuis kan drie ton ​ aan. Daarnaast past de magneet ook qua afmetingen (250 x 250 centimeter) niet in de lift. Om de scanner op zijn plaats te krijgen, nam ZNA daarom 7,4 vierkante meter (260 x 285 cm) aan glaspanelen weg uit de gevel. Al bij het ontwerp van het ziekenhuis is hiermee rekening gehouden.

Jan Vandenberghe, algemeen directeur Facilitaire Diensten van ZNA: ‘De levering van de nieuwe MRI-scanner op de tweede verdieping van ZNA Cadix was een precisiewerkje. Het gaat om het exact manoeuvreren in open lucht van meer dan zes ton op tien meter boven de begane grond. De magneet is het grootste onderdeel en ging als één van de eerste onderdelen naar boven. Rond de scanner had de kraanmachinist een marge van slechts twee keer 2,5 centimeter. In normale omstandigheden duurt de klus vier uur.’

De nieuwe scanner is niet alleen een pak sneller, maar ook veel aangenamer voor de patiënten. Dr. Cornelia Buelens, medisch diensthoofd Medische Beeldvorming: ‘De nieuwe MRI-scanner maakt niet alleen betere en meer gedetailleerde beelden, hij doet dit ook sneller. Zo moet de patiënt minder lang stilliggen in het toestel. Daarnaast heeft de tunnel van de scanner ook een bredere opening, waardoor de patiënt een minder beklemmend gevoel krijgt. Tot slot worden tijdens het onderzoek rustgevende beelden van een berglandschap of de zee geprojecteerd, zodat mensen met claustrofobie het gevoel krijgen dat ze zich in een grotere ruimte bevinden.’

Een MRI-toestel is een scanner waarbij de patiënt in een lange tunnel wordt geschoven. Het is een grote magneet die beelden maakt zonder röntgenstralen (zoals bij een CT-scan) of radioactieve middelen (zoals bij een SPECT-CT-scan). De MRI-scanner levert meer gedetailleerde beelden dan een CT-scan. Een MRI-onderzoek wordt vooral aangewend voor het onderzoeken van gewrichten, spierletsels, de wervelkolom, hersenen, bloedvaten en buikorganen.

ZNA Cadix is uitgerust met nieuwe toestellen voor medische beeldvorming, er verhuizen geen toestellen van ZNA Stuivenberg. Met de levering van de nieuwe MRI-scanner is de afdeling Medische Beeldvorming van ZNA Cadix volledig uitgerust. Eerder werden al vier nieuwe RX-zalen (voor röntgenfoto’s), een nieuw mammografisch toestel (voor röntgenfoto’s van borsten) en een nieuwe CT-scan geleverd. De dienst Nucleaire Geneeskunde kreeg ook een nieuwe SPECT-CT-scanner.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten