• 15/07/2024

Spectaculaire algemene repetitie voor patiëntenverhuis van ZNA Stuivenberg naar ZNA Cadix

ANTWERPEN – Na 138 jaar sluit ZNA Stuivenberg op maandag 18 september definitief de deuren. Een 100-tal opgenomen patiënten zullen die dag verhuizen naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix.

Voor deze verhuisoperatie ligt een algemeen draaiboek van 108 pagina’s klaar, plus aparte draaiboeken per afdeling. Om dit uit te testen, hield ZNA vanochtend een spectaculaire proefverhuis. Men transfereerde acht proefpersonen met ambulances van het ene naar het andere ziekenhuis over een afstand van 800 meter. Het scenario dat wij volgden verliep als volgt: de patiënt werd opgehaald op de afdeling Intensieve Zorg. Aan de dienst Spoedgevallen ging de patiënt in de ambulance, die vervolgens, onder politiebegeleiding naar ZNA Cadix reed. Op 18 september zullen tien ambulances en twee minibusjes heen en weer rijden om 100 patiënten te verhuizen. Daarnaast brengen de dagen rond die datum 100 vrachtwagens het materiaal naar de nieuwe locatie.

Net zoals de ‘echte’ verhuis begon ook vandaag de operatie om 8 uur. Op 18 september zullen zes patiënten per uur worden overgebracht, sommige zittend, andere liggend. De testpatiënten kwamen van de afdeling Intensieve Zorg, een verpleegafdeling en van de dienst Spoedgevallen. Tot slot was er een scenario waarbij de gezondheidstoestand van een patiënt plots verslechtert, bijvoorbeeld door een hartaanval. Bij de ‘patiënt’ die wij volgden – een ex-medewerkster van ZNA die net met pensioen was – kwam de ambulance zes minuten te laat en moest er een alternatieve weg gevolgd worden naar de ambulance omdat de spoedafdeling vol zat. Dany Vanhaelewyn, die de verhuis coördineerde toen in juni 2020 patiënten van AZ Delta van hartje Roeselare werden overgebracht naar Rumbeke en die nu fungeert als externe raadgever, vindt het feit dat de spoedafdeling op die dag openblijft op campus Stuivenberg, geen goed idee. ‘Bij ons sloot de spoedafdeling om 6 uur ’s morgens en ging ze tegelijkertijd open op de nieuwe locatie. Wij dienden 500 patiënten over te brengen. De afstand was veel groter en we maakten gebruik van vrachtwagens die waren omgebouwd tot patiëntenkamers en die telkens vier personen konden vervoeren. Nog een verschil met het scenario hier in Antwerpen: wij lieten op de dag van de verhuis geen bezoek toe.’ Dat bezoek was trouwens toch gelimiteerd omdat de verhuis plaatsvond in volle coronaperiode.

Dr. Niels Van Regenmortel is hoofd van de dienst INZO in ZNA Stuivenberg: ‘Normaal kunnen er op onze afdeling 21 patiënten liggen maar we vernauwen dat aantal naar twaalf. Normaal hebben we twee intensieve afdelingen maar we gaan iedereen op één afdeling leggen. Tegelijkertijd verhuizen we het materiaal van de andere afdeling naar ZNA Cadix. Dat zal al een tweetal weken voor de effectieve verhuis gebeuren. Het materiaal dat op de afdeling waar we ons nu bevinden staat, wordt volledig achtergelaten. De verhuis is complex omdat het kan gaan om vrij instabiele patiënten, die bijvoorbeeld aan de beademing liggen, die een continente spuitpomp nodig hebben of die een vrij ingewikkelde problematiek hebben op verschillende stelsels. Zij moeten allemaal verplaatst worden met een arts, die iets van intensieve zorgen kent. Maar ondertussen moet de gewone dagwerking wel blijven doorgaan. We gaan in die periode wel geen complexe casussen meer opnemen. Die zullen naar ZNA Jan Palfijn of ZNA Middelheim gaan.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten