• 19/07/2024

Special Olympics op gang geschoten met spetterende ceremonie in sfeervol AFAS-stadion

MECHELEN – De voorbije 38 Special Olympics werden bijna in volstrekte anonimiteit gehouden. Hoe anders is het dit jaar in Mechelen waar Piet den Boer een beroep kan doen op 1 800 vrijwilligers om deze vierdaagse in goede banen te leiden.

En hoe kan dat anders dan met een spetterende openingsshow met ruim 10 000 toeschouwers op de tribunes van het AFAS-stadion, de thuishaven van KV Mechelen? De beide burgemeesters, de verkozene (Bart De Wever) en de waarnemende (Alexander Vandersmissen, beiden Open Vld), heetten de atleten en toeschouwers welkom in hun stad. Uiteraard kon het muzikaal gedeelte alleen maar beginnen met Gunther Neefs en zijn befaamde ‘You’ll Never Walk Alone’, waarbij hij zowaar assistentie kreeg van een niet echt toonvaardige Mark Uytterhoeven. Vervolgens was het de beurt aan Metejoor.

Maar uiteraard moest er ook aan serieuze zaken gedacht worden. Drie atleten en één official legden de eed af, waarna gymnasten op een live-vertolking van ‘Miss You’ door Jérémie Makiese hun kunnen toonden. Hans Bruyninckx verklaarde zich nog een trotste voorzitter van de  Special Olympics voor de atleten het stadion kwamen binnengestapt op  de tonen van Conquest of Paradise. Nieuw kippenvelmoment toen Pauline optrad met het inclusieve koor Sjarazang en het Onze-Lieve-Vrouwekoor. Het dak ging er helemaal af toen Gustaph zijn Because of You ten gehore bracht. Prins Laurent  mocht de Spelen officieel voor geopend verklaren.

De vlam werd binnengedragen door Maarten Poels, de Mechelaar die de voorbije jaren is uitgegroeid tot ‘hét’ uithangbord van deze Special Olympics. Van zaterdag tot 17 tot 25 juni vinden de Special Olympics World Games plaats in Berlijn. VTM volgde een aantal Belgische atleten op de voet. Dat programma komt eerlang op de buis met Koen Wauters als presentator. Hij mocht het officiële gedeelte van de openingsceremonie dan ook afsluiten, samen met Grace. De man die dit alles heeft mogelijk gemaakt, de man die indertijd KV Mechelen de Europacup, bezorgde, kwam niet in het licht van de schijnwerpers. Piet den Boer.  Zo is hij. Maar hij is ook van onschatbare waarde. Let the Games Begin.

De volgende dagen geven 3 500 atleten het beste van zichzelf. Vlaanderen trok 125 000 euro uit om het sportevent mee mogelijk te maken. Minister Somers: ‘Zeven op de tien Vlamingen sport, maar voor Vlamingen met een handicap loopt dat aantal terug tot slechts één op de twee. Grote sportevents zoals de Special Olympics kunnen dan een verschil maken.

‘Nooit eerder zal er zoveel aandacht geweest zijn voor een editie van de Special Olympics. De openingsceremonie werd voor het eerst zelfs live uitgezonden. Door op die manier de ongelooflijke warmte te tonen die uitgaat van dit event, van de 3 500 atleten die het beste van zichzelf geven en de 1 800 vrijwilligers die hen daarin ondersteunen, gaat er meer ruimte en aandacht komen voor sport als voor de manier om deel te nemen aan het samenleven. Daar ben ik zeker van.’

De 3 500 atleten komen in actie op elf verschillende  locaties in en om de stad in meer dan twintig sporten. En op de Nekker bevindt zich een heus Olympisch dorp waar de atleten onder meer terecht kunnen voor medische check-ups en waar er drie dagen lang optredens plaatsvinden.

Ook via het Plan Samenleven van minister Somers wordt ingezet op sport als hefboom voor deelname aan het samenleven. Het is één van de 24 zogenaamde robuuste projecten uit het plan waar lokale besturen mee aan de slag kunnen. In totaal worden op die manier bijkomend 300 jongeren – 298 om exact te zijn- met een handicap in contact gebracht met sport om zo segregatie te doorbreken. Somers: ‘Want ook wanneer deze vier fantastische dagen aflopen, moeten we blijven werken aan een samenleving waarin iedereen gewoon kan meedoen. En als er drempels zijn, helpen wij wel om die weg te werken.’.

Hier vind je alle mogelijke info over de Special Olympics:  https://special-olympics.be/nl/ons-werk/nationale-spelen/

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten