• 19/04/2024

Sociale Kruidenier de NetZak houdt kledingverkoop in Zoersel, extra hubs door deelfietsen

ZOERSEL – Op zondag 14 januari is elke Zoerselaar welkom in de Kapel (Handelslei 167) voor de kledingverkoop van sociale kruidenier de NetZak (zie foto). De NetZak houdt tweemaal per jaar een verkoop waarbij houders van een Z|pas tweedehandskleding en kleding uit overstock kunnen kopen aan een zeer lage prijs. Net als bij de vorige editie wordt de deur ook opengezet naar het grote publiek om te komen snuisteren. Hiermee wil gemeente & OCMW Zoersel het taboe rond armoede doorbreken.

Sociale kruidenier de NetZak houdt al verschillende jaren een zomer- en een winterverkoop. Zoerselaars met een beperkt inkomen kunnen zich zo ieder seizoen aan lage tarieven degelijke kledij aanschaffen. De kleding komt uit inzamelingen, particuliere schenkingen, overstock van winkels en van Boutique Monique.

Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor armoedebeleid: ‘Vorige zomer zetten we, aansluitend aan de verkoop aan mensen met een Z|pas, voor de eerste keer de deuren open voor alle Zoerselaars. Dit doen we deze winterverkoop opnieuw. Zo willen we mensen sensibiliseren met betrekking tot het thema ‘armoede’. Niet iedereen beseft dat er mensen zijn die het echt niet breed hebben. We hopen dat mensen niet alleen een koopje doen die dag, maar ook dat ze even nadenken over hoe het zou zijn om door een te klein budget afhankelijk te zijn van acties als deze. Wie komt kopen steunt onze sociale kruidenier, want de opbrengst is integraal voor de NetZak bestemd én stimuleert de circulaire economie. Zo past de verkoop ook in het duurzaamheidsplan van de gemeente. Dankzij de vrijwilligers van de NetZak en Tetterende Tiretten kwb kunnen we invulling geven aan deze doelstelling.’

Het aanbod van kleding is mooi en kwaliteitsvol, waardoor heel wat Zoerselaars er hun gading zullen vinden. Niet alleen het materiaal uit overstock, maar ook tweedehandsspullen zijn absoluut niet ‘opgebruikt’ als iemand er afstand van doet. Door hen een nieuw leven te geven, gaat de NetZak in tegen de verspillingsgolf. De prijzen voor het grote publiek liggen iets hoger dan voor de mensen met een Z|pas, maar zijn nog heel voordelig.

Sonja Van Kuyk, vrijwilligster en de drijvende kracht achter de NetZak, legt het verloop van het weekend uit. ‘Op zaterdag 13 januari is de verkoop exclusief voor mensen met een Z|pas. Zij krijgen nog steeds voorrang en genieten het voordeligste tarief. Op zondag 14 januari nemen de vrijwilligers van Tetterende Tiretten kwb het over en zijn alle Zoerselaars welkom van 11 tot 16 uur. Alle opbrengsten gaan naar de werking van de NetZak en komen op die manier dus terug naar mensen die nood hebben aan onze ondersteuning.’

Snel van A naar B? Met de deelfietsen van Donkey Republic is dat makkelijker dan ooit. Sinds november 2022 kan je in Zoersel één van de oranje elektrische fietsen huren en je er vervolgens eenvoudig mee verplaatsen in meer dan 32 gemeenten in de regio. Zoersel gaat nu van vijf naar zeven hubs of deelfietslocaties.

Marc De Cordt (Groen), schepen voor mobiliteit: ‘In onze gemeente waren er tot voor kort vijf hubs waar je zo’n deelfiets kan huren of stallen: carpoolparking Den Haan, bibliotheek Zoersel, bibliotheek Sint-Antonius, kerk Halle en bushalte Leeuwerikendreef (Eikenlaan). De populairste verplaatsing met de deelfiets gaat in Zoersel van bushalte Leeuwerikendreef (Eikenlaan) naar kerk Halle en terug. De deelfiets is voor velen immers een alternatief voor het ondermaats openbaar vervoer van en naar deelgemeente Halle. In afwachting van betere busverbindingen, waarvoor onze gemeente al jaren pleit bij De Lijn, werd het aanbod aan deelfietslocaties uitgebreid. Voortaan kan je nu ook deelfietsen huren of stallen aan twee extra hubs op de weg van en naar Halle: bushalte Heideweg en bushalte De Pier.’ (EM / Foto Gemeente Zoersel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten