• 14/06/2024

Sober maar ontroerend herdenkingsmoment voor slachtoffers Nieuw Zuid

ANTWERPEN – Vanmiddag vond, precies zeven dagen na de ramp,  een sober maar ontroerend herdenkingsmoment plaats voor de slachtoffers die vorige week gevallen zijn bij het instorten van een nieuwbouw op Nieuw Zuid. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de meeste andere leden van het college van burgemeester en schepenen herdachten te slachtoffers ter plaatse, samen met gouverneur Cathy Berx, de ambassadeurs van Portugal, Roemenië en Moldavië en vertegenwoordigers van de betrokken hulpdiensten.

Het ingetogen herdenkingsmoment startte stipt om 14u20 uur en duurde tot 14u40. Het vond plaats in de schaduw van het getroffen gebouw aan de kruising van de  Jos Smolderenstraat en de Jan Vanhoenackerstraat.

Na een korte introductie, volgde een symbolische hulde door de directeurs van de Stedelijke Basisschool Zuidzin uit de Jos Smolderenstraat en de GO! muzische basisschool K’do uit de Schildersstraat. Het Antwerp Symphony Orchestra verzorgde de muzikale omkadering.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Dit moest een basisschool voor honderden kinderen worden. Een plaats van  hoop is veranderd in een tombe van verdriet. Ik dank alle hulpdiensten, de buurtbewoners voor hun serenititeit en spontane hulp, de schoolteams en de kinderen die hun droom van wat hun school moest worden zagen verdwijnen, de bouwvakkers – die de tekeningen die de kinderen uit beide scholen hebben gemaakt, naar huis zullen meenemen – en alle werkmakkers die onmiddellijk hulp hebben aangeboden met het risico dat ze  er zelf het leven zouden bij inschieten.’

‘De balans is loodzwaar. Ik leef mee met de gewonden – waarvan er gelukkig niemand meer in levensgevaar verkeert – en de vrienden en familieleden van de dodelijke slachtoffers. Ik heb hun verhalen aanhoort. Het waren stuk voor stuk bijzondere mensen die hier het leven verloren. De stad Antwerpen wenst hen sterkte bij het verwerken van dit ondragelijk verlies.’

Om 14u34 precies werd één minuut stilte gehouden.  De vlaggen hangen halfstok aan het Antwerpse stadhuis en aan zowel het oude districtshuis van Antwerpen in de Lange Gasthuisstraat als aan het nieuwe in het Harmoniepark.

Stad Antwerpen is niet de enige die de slachtoffers van het tragische incident herdacht. In overleg met de stad riep de beroepsvereniging der Belgische aannemers (VBA) haar leden op om gelijktijdig met het formele herdenkingsmoment een herdenkingsactie te houden. Ze vroegen aan hun leden om alle gieken van kranen op werven in de richting van Antwerpen te positioneren en om 14u34 uur een alarmsignaal te geven, gevolgd door één minuut stilte.

In het totaal lieten vijf arbeiders het leven: de Portugezen Nicolae Ivanov (38), Christiano Rebelo Santos (33), Carlos Dias Quitério (35) en Antonio de Couto Doro (57) en de Roemeen Mihael Balan (29). Ivanov en Balan hebben een Moldavische roots.

Laatstgenoemde was nog maar net getrouwd en verloor een kindje net voor de geboorte. Ivanov had drie kinderen en kreeg toevallig op de dag van het ongeluk bezoek van zijn vrouw.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten