• 23/06/2024

Smissepleintje in Zoersel wordt ontmoetingsplek voor jong en oud

ZOERSEL – In Zoersel werd vanochtend het startschot gegeven van het buurtversterkend project ‘Smissepleintje’. Het pleintje wordt de komende maanden immers omgetoverd tot een beleefpleintje waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. De kleuters van basisschool de Kiekeboes knutselden fleurige bloemen om het plein in afwachting al wat kleur te geven. Samen met de initiatiefnemers, enkele bewoners van woonzorgcentrum de Buurt en het Zoerselse schepencollege, gaven zij de bloemen een mooi plekje.

Luc Kennis (CD&V), schepen voor wijkwerking: ‘Sterke buurten en wijken vormen de basis van gelukkige inwoners. Elke wijk heeft zijn eigen behoeften. Buurtbewoners zijn dan ook het vertrekpunt om een buurtversterkend project mee vorm te geven.’ Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor sociale zaken en participatie: ‘Daarom werd er in 2021 een subsidiereglement goedgekeurd waarmee we wijkbudgetten kunnen toekennen aan projectaanvragen van bewonersgroepen en wijkverenigingen die de sociale samenhang in hun wijk willen verbeteren. Intussen werden al vier projecten goedgekeurd. Een eerste project, het Konstantinopelplein, werd in maart gerealiseerd. Nu is het de beurt aan het Smissepleintje. Trouwens, een belangrijke actie in ons project Zorgzame Buurten (dat we momenteel uitrollen in deelgemeente Zoersel) is ‘het ontmoetingsgericht inrichten van de openbare ruimte’. Daar past de realisatie van het Smissepleintje perfect in.’

Bezielers van het ‘project Smissepleintje’ zijn Lut Van Rossum, Rita Glassée en Wouter Meeusen. Zij wilden meer leven in Zoerseldorp blazen en startten samen met enkele buurtbewoners een werkgroep om een project in te dienen. Hun oorspronkelijke idee: het grasveld naast buurthuis Ter Smisse (eigendom van gemeente & ocmw Zoersel) omtoveren tot een gezellig pleintje met een wandelweg voor rolstoelgebruikers, natuurlijke speeltoestellen voor kinderen, veel inheemse bomen, planten en bloemen, met zit- en picknickmogelijkheden. ‘Helaas waren onze dromen te groot voor het budget van 10 000 euro, waardoor we moesten schrappen in onze ideeën’, vertellen ze. ‘De beplanting, een paadje door het plein en hier en daar een zitbank waren mogelijk. Speeltuigen helaas niet. We waren er wel van overtuigd dat dit een gezellig plein voor iedereen kon worden.’

De buurtgroep kreeg van de gemeente groen licht voor hun project. Daarnaast kregen ze tijdens het hele traject extra ondersteuning van de gemeentelijke diensten jeugd en sport en de groendienst. Vanuit de seniorenraad kwam er dan weer een duwtje in de rug voor het plaatsen van beweegtoestellen. Zo kon de buurtgroep haar eerste idee behouden.

Van Rossum: ‘We richtten onze vraag aan de Provincie Antwerpen en werden doorverwezen naar Regionaal Landschap De Voorkempen. In 2022 ontbrak hen echter de tijd om met ons te kunnen samenwerken. Sinds begin dit jaar nemen zij wel de coördinatie van de uitvoering op zich. Zij brachten ons vorig jaar ook op het idee om achter subsidies aan te gaan.’ Het Agentschap voor Natuur en Bos gaf immers met het project ‘Natuur in je Buurt’ subsidies aan nieuwe projecten die groen brengen in de dorpskern. Daar paste het Smissepleintje in.

‘Gelukkig leerden we in die periode landschapsarchitecten Johan Willekens en Joris Vleugels kennen. Zij zorgden voor een professioneel plan, dat broodnodig was voor het subsidiedossier. In samenwerking met de gemeente konden we afgelopen zomer het dossier indienen.’ Zij kregen nog een aantal suggesties uit de jongerenbevraging rond speelruimte in Zoersel. Daaruit bleek dat de Zoerselse kinderen en jongeren vooral op zoek zijn naar speelplekken waar ze kunnen klimmen en springen. ‘Het was even afwachten, maar in januari van dit jaar kregen we een goedkeuring van ANB. Onze originele dromen – en veel meer dan dat – zijn dan toch realiseerbaar.’ Heb je zelf een idee voor je buurt? Dien dan voor zondag 1 oktober je project in via https://denkmee.zoersel.be. (EM / Foto Gemeente Zoersel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten