• 24/05/2024

Slotfestival van tiendaags evenement ‘Flanders Technology and Innovation’ dit weekend in het Antwerps Sportpaleis

ANTWERPEN – Dit weekend plaatst Antwerpen, met dit slotfestival, de kers op de taart van het ‘Flanders Technology and Innovation’ evenement. Tijdend deze tweedaagse wordt in het Antwerpse Sportpaleis, de Lotto Arena én een buitenzone onder het viaduct van Merksem het beste van FTI gebundeld. Maar liefst 87 activiteiten staan geprogrammeerd rond een grote verscheidenheid aan thema’s.

De voorbij dagen hadden al ‘FTI’ deelfesivals plaats in de centrumsteden Kortrijk, Gent, Brussel, Leuven en Hasselt. Nu wordt het beste van FTI gebundeld in Antwerpen. 

Van links naar rechts: Vlaams minister-president Jan Jambon, burgemeester Bart De Wever, Vlaams minister Gwendolyn Rutten, Vlaams minister Jo Brouns

Vandaag verwelkomde burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, samen met Vlaams minister-president Jan Jambon en de Vlaamse ministers Gwendolyn Rutten en Jo Brouns een groot aantal vooraanstaande Vlaamse bedrijfsleiders. Door een technologische ‘touch-screen handoplegging’ werd het openingsdoek tot in de nok van het Sportpaleis geschoten. (Zie titelfoto)

 

Vlaams minister-president Jan Jambon: ‘ We zijn dag negen van Flanders Technology and Innovation … Eindelijk zijn wij in Antwerpen aangekomen en daarom is het gepast hier het woord te laten aan Bart De Wever.’

De speech van burgemeester De Wever was kort maar krachtig: ‘Antwerpen in vandaag niet het Alfa, maar wel het Omega van FTI … Waar wij te weinig over spreken is ons vooruitgangsgeloof dat ons al sinds de industriële revolutie voortstuwt naar ongekende vrijheid, ongekende gelijkheid en ongekende welvaart … Vaak heb je de indruk dat innovatie als de vijand wordt gezien op weg naar een apocalyps die wij niet kunnen vermijden, terwijl natuurlijk het omgekeerde juist is: het is de enige manier om naar duurzaamheid te gaan … Dit festival kon op geen beter moment komen. Ik hoop dat heel wat jonge mensen hier inspiratie opdoen om de juiste studiekeuzes te maken en ons trots maken op een toekomst waarin misschien effectief het beste nog moet komen.’ 

Eerste bijeenkomst van de dag: de Vlaamse Industrietop

De Vlaamse Regering heeft op woensdag 13 december samen met zeven privé-investeerders de besloten vennootschap (BV) ‘Flanders Technology and Innovation’ opgericht. De vennootschap wordt een belangrijke katalysator voor investeringen in technologische en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

De focus zal in eerste instantie liggen op 6 domeinen die in de toekomst voor Vlaanderen het verschil zullen maken: Gezondheid en voeding, Energie en klimaat, Mobiliteit, Data en digitalisering, Entertainment en media, Onderwijs – levenslang leren en arbeidsmarkt.

Vermits er niets leukers is dan ‘luisteren’ naar inspirerende voorbeelden en enthousiaste sprekers rond diverse thematieken, zijn tijdens dit tweedaags slotfestival een aantal thema-sessies gepland gegeven door bekende specialisten: ‘Ruimtevaart en Klimaat’ (Jacotte Brokken, Steven Krekels en Hans Braquené), ‘Technologie en Innovatie in de sport’ (Sven Nys, Brent Luyckx en Tom Boonen), ‘Artificial Intelligence’ (Lieven Scheire, Hetty Helsmoortel en Jeroen Baert) ‘Talent en Onderwijs in de toekomst’ (Wouter Duyck, Katerien Herdewyn en Tim Van Steendam), ‘Unlimited – Technologie en Innovatie voor mensen met een beperking’ (William Boeva, Wim In ’t Veld, Maarten Weyn),‘Gezond leven in de toekomst’ (Hilde Stenuit, Frank Raedemaekers, Ann Van Geysel), ‘Kunst en Muziek’ (Thomas Waterzooi, Kasper Jordaens, Jelle Demaret, Dries Depoorter).

Sfeerbeelden op enkele van de tientallen standen.

Daarnaast kan je twee dagen in de wereld van technologie duiken en de strafste innovaties ontdekken. Ja kan leren hoe games ontwikkeld worden en ga je op reis in de metaverse. Zowel jong als oud zullen opkijken van wat moderne toepassingen allemaal te bieden hebben. Je kan je verdiepen in de fascinerende wereld van AI en robotica. 

Op het buitenterrein onder het viaduct van Merksem, kan je het veranderende klimaat ervaren in de klimaat-dôme. Daarnaast kan je de indrukwekkende snelheid zien waarbij drones tijdens de drone-races over het hindernissenparcours scheren. Op de stand van de politie kan je kennis maken met de praktische toepassingen van drone-gebruik. Ook met drone-misbruik weten ze bij de politie raad.

Er is een duidelijk verschil tussen wedstrijd- en professionele drones

Jan Jambon licht verder zijn standpunt toe: ‘Ik wil de lat hoog leggen: Vlaanderen moet een modelnatie zijn in hoe we technologie gebruiken om het leven effectief beter en mooier te maken. Ik zie FTI daarom als een strategisch project voor minstens 10 jaar. Een project voor de “roaring twenties” als het ware. En ook voor na 2030. Het is aan ons om de bakens uit te zetten, maar dit kunnen we niet alleen. Dit moeten we samen doen met bedrijven, universiteiten, hogescholen, kennisinstellingen, en alle mensen die daarin actief zijn. Van topvorsers tot pientere studenten en slimme werknemers en werkgevers.’

Vlaams Minister voor Economie en Innovatie Jo Brouns: ‘We staan aan de Europese top wat betreft onderzoek en innovatie. Samen met 7 private partners start de Vlaamse overheid nu de FTI BV op. De Vlaamse overheid is dus minderheidsaandeelhouder, onze inbreng moet dus gezien worden als een hefboom om de private investeringen aan te trekken. Samen willen we innovaties stimuleren door data te gebruiken om maatschappelijke impact te genereren. Zo willen we laten zien dat innovatie echt het leven van de Vlaming beter kan maken.’

Een symbolische locatie voor de Oosterweelverbinding.

De Oosterweelstand staat pal onder het viaduct van Merksem, dat dankzij de Oosterweelverbinding aan haar laatste jaren bezig is. Het viaduct wordt afgebroken en in de plaats komt een dieperliggende Ring die maximaal overkapt wordt. Zo komt er ter hoogte van het Sportpaleis boven op de snelweg een nieuw park. Om deze werken mogelijk te maken, startte bouwheer Lantis eerder deze maand met de bouw van een tijdelijke snelweg naast het viaduct, de Bypass. Kijk zeker eens naar boven bij je bezoek, want het zal er hier in de toekomst helemaal anders uitzien. 

Allerlei moderne technieken worden ingezet, niet alleen voor het nauwkeurig in kaart brengen van de werken maar ook om snel incidenten in tunnels te detecteren: in enkele seconden kunnen stilstaande voertuigen, voetgangers en brokstukken worden gedetecteerd. Hierdoor kunnen snel waarschuwingen worden uitgestuurd. 

 

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten