• 09/09/2024

Sint-Montfort Kontich grijpt zomer aan voor vergroening speelplaats

KONTICH – Terwijl de leerlingen van basisschool Sint-Montfort in Kontich genieten van een welverdiende zomervakantie, wordt er hard gewerkt op de speelplaats. Na een eerdere tegelwipactie met de leerlingen maakt een firma de onthardingswerken af. Op maandag 5 augustus gingen de werken van start. Het project kadert in ‘Groene Oases’, een initiatief van provincie Antwerpen. De school ontving van de provincie een subsidie van € 25.000 om haar speelplaats een groene make-over te geven.

In de laatste week van juni wipten de leerlingen van basisschool Sint-Montfort in Kontich 75% van de tegels uit de speelplaats. Een externe firma pakt sinds 5 augustus de resterende funderingen aan en vervolledigt de bijna 500 m² ontharding. Ook de houtsnipperzones worden deze zomer aangelegd, samen met de eerste speelelementen. In het najaar plant de school samen met leerlingen en leerkrachten 15 nieuwe bomen, een wilgentunnel en enkele struiken.

Voor die speelplaatsvergroening tekende de school in op het project ‘Groene Oases’, een initiatief van de provincie Antwerpen. Sint-Montfort ontving voor hun Groene Oase € 25.000 van de provincie en kreeg ook praktische projectbegeleiding van Regionaal Landschap Rivierenland. Al kan de school ook rekenen op een straffe werkgroep. Enkele ouders, de directie, de preventie-adviseur en enkele leerkrachten zetten hun schouders onder het project. Een van de ouders is tuinarchitect en tekende zelf de plannen.

Sint-Montfort is een wijkschool; 85% van de leerlingen woont binnen 500 meter van de school. “De betrokkenheid is enorm”, vertelt leerkracht Isabelle Derycke. “De schoolpoort blijft open tijdens de werken. Er zijn dan ook veel leerlingen en ouders die komen kijken en vragen hoe het met de werken staat. Omdat we samen de eerste tegels uit de speelplaats hebben gewipt, volgen zij graag nauwgezet de stand van hun nieuwe speelplaats op.”
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Foto’s provincie Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten