Sint-Luciaschool Rijkevorsel gaat 740 vierkante meter speelplaats ontharden
RIJKEVORSEL – De 231 leerlingen van de Sint-Luciaschool in Rijkevorsel ontvingen vanmiddag een cheque van 25 000 euro uit handen van Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor toerisme, recreatie- en groendomeinen.
De subsidie dient voor de vergroening van hun speelplaats en kadert in het project ‘Groene Oases’, een initiatief van provincie Antwerpen om speelplaatsen te ontharden. Voor de gelegenheid haalden de leerlingen hun danskunsten én een volledig groene outfit boven.
Wel 740 vierkante meter, zoveel speelplaats wil de Sint-Luciaschool in Rijkevorsel gaan ontharden. Onder meer een speelheuvel, een buitenklasje, meer plantgroen en een groene rusthoek zien zij graag verschijnen op die nieuwe speelplaats.
Voor de ontharding kan de school rekenen op een subsidie van 25 000 euro van provincie Antwerpen. Onder de noemer ‘Groene Oases’ voorziet de provincie financiële steun en praktische begeleiding bij de invulling van deze groene ruimte.
Het idee van de school om mee in dit vergroeningstraject te stappen, ontstond tijdens een project tegen pesten. Een groene speelplaats leidt namelijk tot minder conflicten. Ook creëert de school graag meer ruimte voor ontdekking, fantasierijke speelruimte en een rusthoekje.
Colson: ‘De voordelen van vergroening op school staan buiten kijf. Het is dan ook fijn om te zien hoe de school zich inzet, samen met het Regionaal Landschap en MOS Antwerpen.’
De Sint-Luciaschool volgt momenteel een traject met MOS Antwerpen. Zij staan scholen bij om de ideeën helder te krijgen en draagvlak te creëren.
De praktische uitwerking van deze ideeën, met concrete ontwerpplannen en gebruiksklaar plantadvies worden later dit jaar uitgewerkt door Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
Ook de ouderraad stak haar schouders onder het project. Zij organiseerden al het schoolfeest, een appel- en perenverkoop en een klereninzameling. De acties leverden 7 000 euro op die de school kan inzetten voor de vergroening.
Vooraleer er veel plantgroen op de speelplaats te zien is, kleurde de speelplaats toch al een dag groen. De 231 leerlingen trokken voor de gelegenheid in groene tenue naar school. Ook de leerkrachten lieten zich van hun beste kant zien tijdens een toneeltje dat voor de leerlingen kaderde wat die vergroening nu inhoudt en waarom deze zo belangrijk is.
Daarna volgde de overhandiging van de cheque. Als klap op de vuurpijl sloten de leerlingen het feest af met een dansje op ‘Gigagroen’.
Colson: ‘Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.’
‘Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.’
Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap. Scholen kunnen zich nog hier steeds kandidaat stellen. (EM / Foto Provincie Antwerpen)