• 27/05/2024

Sint-Jozefkerk in Moretusburg Hoboken brengt extra sfeer en gezelligheid

HOBOKEN – Om wat extra sfeer en gezelligheid in Moretusburg te brengen heeft de Sint-Jozefkerk een opwindende transformatie ondergaan.

Het district Hoboken investeerde in een gloednieuwe, energiezuinige gevelverlichting, waardoor de kerk niet alleen een ‘landmark’ in de wijk wordt, maar ook een sprankelend richtpunt in het hart van de buurt.

Met maar liefst achttien fonkelende nieuwe spots wordt de Sint-Jozefkerk ‘s avonds getransformeerd tot een architecturaal meesterwerk.

Wat dit echt magisch maakt, is het bescheiden vermogen dat hiervoor is geïnstalleerd – slechts 494Watt.

Na een zorgvuldige afregeling wordt dit gedimd tot een verbluffende 232Watt, minder dan het vermogen van een eenvoudige halogeenstraler in een tuin.

Deze betoverende installatie wordt elke avond ingeschakeld van zonsondergang tot één uur ‘s nachts, waardoor de buurt wordt getrakteerd op een verlicht schouwspel.

Maar dat is nog niet alles. De omliggende straatverlichting is ook onder handen genomen. Vervangen door gloednieuwe LED-toestellen, verbruiken deze moderne lichtbronnen slechts 216Watt.

Om dit in perspectief te plaatsen, de oude verlichting slurpte maar liefst 630Watt. Dankzij de geïntegreerde communicatiemodules kunnen deze slimme toestellen ‘s avonds nog eens extra gedimd worden, waardoor het verbruik met een indrukwekkende 50 procent wordt verminderd.

Met deze drastische energiebesparingen wordt niet alleen een groene stap gezet, maar wordt ook de nachtelijke beleving in de omgeving een stuk aangenamer.

Het districtscollege van Hoboken en de kerkraad Moretusburg huldigden vanavond deze gezelverlichting feestelijk in.

De parochie is de jongste van de vier parochies van Hoboken. Tot op het einde van de negentiende eeuw bestond hier alleen de kerk van O.-L.-Vrouw.

Door de grote bevolkingsaangroei op het einde van die negentiende eeuw zag de geestelijke overheid zich verplicht bijkomende parochies op te richten.

In 1902 werd de H. Hart parochie opgericht (de kerk werd gebouwd van 1910 tot 1912) en eind 1913 werd de Sint-Jozefskerk van Moretusburg ingezegend.

Door de oprichting van de parochie H. Familie in 1944 werd Hoboken in de eerste helft van de twintigste eeuw omgevormd van één naar vier parochies. (EM / Afbeelding Sint-Jozef Hoboken)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten