• 19/05/2024

Sint Hubertus en Niel jaarmarkt: traditioneel met elkaar verbonden.

NIEL – 300 jaar geleden, in 1705, ontstond de Sint-Hubertus-traditie in Niel. In de mooie gemeente aan de Rupel kan je haast niet naast de figuur van volksheilige Sint Hubertus kijken. Het fleurigste en stemmigste plein in het dorpscentrum, evenals vele gemeentelijke organisaties, zijn naar hem genoemd.

Als aanloop naar het jaarmarktgebeuren, vinden dit jaar nu zondag 5 november voor de 32ste keer de jaarlijkse Sint-Hubertusfeesten plaats.

Hoornblazers in Niel kondigen zondag de elfurenmis aan. Na de misviering zal het Sint Hubertusbrood worden uitgedeeld. Dit brood beschermt volgens de legende mens en dier tegen hondsdolheid. Alle huisdieren en vooral deze die bij de jacht betrokken zijn, passeren langs het podium op het Kerkplein om de zegen van de pastoor te ontvangen.

Daarna vertrekt de Sint Hubertusommegang door enkele straten van de gemeente: kinderen kunnen in de huifkar – terug van weggeweest – de omloop meerijden.

(Foto's Bart Vinck)Na de ommegang is er animatie aan de kramen op het Kerkplein terwijl je kan genieten van verwarmende jenevers, likeur of soep. Volkszangers zullen met hun liederen het gebeuren een feestelijk en ludiek tintje geven. Hondenschool ‘De Zwarte Rakker’ geeft een demonstratie van haar kunnen op het pleintje vóór de kerk.

Ongetwijfeld wordt ook de datum van de viering van volgend jaar aangekondigd, want de organisatoren zijn nog niet van plan zo’n schone traditie op te geven.

De befaamde Nieljaarmarkt vindt haar ontstaan rond de viering van de naamdag (3 november) van de patroon van de jacht en de jagers. De jaarmarkt wordt immers gehouden op de maandag na het feest van Sint-Hubertus, dit jaar op 6 november.

Misschien is de verkenning van de eerder deze week ingewandelde Zilverroute De Dijk een mooie en ontspannende afsluiter van het zondag- of maandagbezoek aan Niel.

Vanavond starten de festiviteiten met lokaal dj-talent bij het gloednieuwe streetfestival. (IVDK  / (Foto’s Bert Vinck)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten