• 22/06/2024

Sint-Augustinus Wilrijk zorgt morgen voor Europese primeur

WILRIJK – In  het Sint-Augustinus in Wilrijk krijgt een Belgische patiënt morgen voor het allereerst in Europa een vestibulair implantaat. Dat maakt het mogelijk om patiënten met totale uitval van de evenwichtsfunctie te behandelen door elektrische stimulatie.

Het binnenoor bevat het gehoor- en evenwichtsorgaan. Het verlies van de binnenoorfunctie leidt tot doofheid en evenwichtsproblemen. Tweezijdig verlies van de evenwichtsfunctie (vestibulopathie) is een zeer ernstige handicap die de levenskwaliteit van miljoenen mensen aantast. Het leidt tot een continu gevoel van balansverstoring en de onmogelijkheid om scherp te zien tijdens beweging. Daardoor is het risico op vallen 30 keer groter dan normaal. Mogelijke oorzaken zijn  de ziekte van Menière, genetische en neurodegeneratieve aandoeningen, hersenvliesontsteking,… Het gaat vaak samen met tweezijdige doofheid.

Bij zulke patiënten zijn behandelingsopties, zoals medicatie en/of vestibulaire revalidatie, meestal onvoldoende. Daarom werken onderzoeksteams wereldwijd aan de ontwikkeling van implanteerbare technologie die de functie van het menselijke perifere evenwichtsorgaan kan vervangen door elektrische stimulatie, vergelijkbaar met de toepassing van elektrische stimulatie bij de behandeling van doofheid door middel van een cochleair implantaat.

Recent werd er een nieuw experimenteel vestibulair implantaat ontwikkeld in het kader van het multicentrische BionicVest onderzoeksconsortium. Dit bevat onderzoeksteams uit Las Palmas, Pamplona, Rome en Antwerpen (prof. Andrzej Zarowski en prof. Erwin Offeciers), met de technologische ondersteuning van het Cochlear Technology Center in Mechelen (CEO dr. Carl Van Himbeeck). Een eerste pilootstudie bij drie patiënten, uitgevoerd in Las Palmas  toonde veelbelovende resultaten. In de eerste fase krijgen twaalf dove patiënten met tweezijdige totale uitval van de evenwichtsfunctie in drie Europese landen een implantaat (België, Spanje en Italië). Het implantaat is gebaseerd op de technologie van cochleaire implantaten en bevat een elektrode die in het evenwichtsorgaan wordt geplaatst

Morgen plaatst NKO-arts prof. Andrzej Zarowski op campus SintAugustinus, één van de GZA-ziekenhuizen, bij een eerste patiënt in Europa het nieuwe vestibulair implantaat. In tegenstelling tot andere ontwikkelingen die enkel in laboratoriumomgeving werden getest, kan de Belgische patiënt na implantatie de processor van het systeem mee naar huis nemen ter ondersteuning in het dagdagelijkse leven.

Het team dat de ingreep zal uitvoeren bestaat uit prof. Andrzej Zarowski, prof. Erwin Offeciers, prof. Joost van Dinther (oorchirurgen); dr. Catherine Blaivie (klinische evenwichtsspecialiste NKO); dr. sc. Robby Vanspauwen (biomedische wetenschappen); prof. Floris Wuyts en dr. sc. Marc Leblans (fysici) en PhD-studenten Morgana Sluydts en Liesbeth De Coninck (audiologen). Het project beklemtoont het grote belang van internationale interdisciplinariteit en Europese samenwerking. Zij beginnen eraan om 8u45. Het implantaat wordt aangebracht tussen 11 en 12 uur. Prof. Andrzej Zarowski: ‘België staat aan de wereldtop op het vlak van hoogtechnologische medische implantaten. Het vestibulaire implantaat geeft nieuwe hoop aan patiënten met invaliderende instabiliteit ten gevolge van tweezijdige vestibulaire uitval. De ontwikkeling van dit vestibulair implantaat is het resultaat van een perfect partnerschap tussen de clinici, de wetenschappers en de industrie.’ (EM / Afbeelding GZA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten