• 14/07/2024

Sinksenfoor mocht op vijf weken tijd 900 000 bezoekers verwelkomen

BORGERHOUT – Vandaag, zondag 2 juli, was de laatste dag van de Sinksenfoor. Die stond vanaf 27 mei voor de zevende keer op Spoor Oost in Borgerhout, met meer dan 150 attracties en verbruikskramen.

Op vijf weken tijd mocht de foor 900 000 bezoekers verwelkomen, het hoogste aantal op Spoor Oost wanneer het eerste jaar na corona buiten beschouwing wordt gelaten.

Naar de Sinksenfoor trekken is een jaarlijkse traditie voor heel wat kermisliefhebbers uit Antwerpen én tot ver daarbuiten. Dat bleek eens te meer dit jaar, met 900 000 bezoekers.

Dat is – vorig jaar niet meegerekend (meer dan één miljoen) – het hoogste bezoekersaantal van alle edities op Spoor Oost.

Het grotere aantal van vorig jaar valt te verklaren door de zeer grote ‘knaldrang’ toen, op de eerste Sinksenfoor nadat ze twee jaar lang in het water was gevallen wegens corona.

Verder is voor dit jaar de tien dagen lange hittegolf in de eerste helft van juni een logische verklaring voor een afgezwakt bezoekersaantal tijdens die periode.

Peter Wouters (N-VA), schepen voor markten en foren: ‘Die vijf weken Sinksenfoor zijn alweer voorbij gevlogen, dat is altijd een goed teken.’

‘Ondanks de lichte daling van het bezoekersaantal mogen we gerust spreken van een nieuwe topeditie.’

‘Als je de lat op recordhoogte legt, spring je er bij een volgende poging niet zomaar fluks over. Er is maar één Mondo Duplantis… . Na het krachtige slotakkoord van vandaag komt er een einde aan het mooie liedje van de Sinksenfoor 2023, maar de forains zijn lang niet uitgezongen.’

‘Volgend jaar komen ze opnieuw met véél goesting hun kramen opstellen op hun vaste stek op Spoor Oost om de kermishonger van de Antwerpenaar op alle mogelijke manieren te stillen.’

In 2015 vond de Sinksenfoor voor de eerste keer plaats op Spoor Oost. Toen stond de foor er twee weken langer dan anders en trok ze 850 000 bezoekers.

Afgezet tegen de vijf weken standaardperiode wint de foor elk jaar nog aan populariteit, met in 2016 bijna 600 000 en in 2017 en 2018 telkens 800 000 kermisliefhebbers.

In 2019 stond de foor er een week minder maar trok ze toch 700 000 bezoekers. Met 900 000 bezoekers over de vijf weken van dit jaar wordt die stijgende trend dus duidelijk verdergezet.

Er kwamen dit jaar opnieuw meer dan 150 attracties en verbruikskramen afgezakt naar de grootste Antwerpse kermis.

Alle traditionele kramen die van de foor een succes maken, waren weer van de partij : de lunaparken, eendjes vissen, spookhuizen, schietkramen…, voor elk wat wils.

Ook lekkerbekken konden op de Sinksenfoor terecht voor een hapje, zoals de traditionele laquemants en smoutebollen, of een drankje. (EM / Foto Victoriano Moreno)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten