• 14/07/2024

Sfinks Mixed brengt vier dagen wereldmuziek, Bart Peeters en uitsluitend vrouwelijke DJ’s

BOECHOUT – Sfinks Mixed is een gratis en open festival voor en van iedereen in Boechout. Ook voor de volgende generatie, want duurzaamheid staat centraal en dit blijven de organisatoren verder uitbouwen. Iedereen is welkom: het is een bewust gratis festival zodat alle mensen de kans krijgen om te komen genieten, er is een uitgebreide werking voor personen met een beperking, en een ondersteunde vrijwilligerswerking. Gendergelijkheid in de line-up is inmiddels een vast gegeven, en men strijdt tegen alle vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Ook deze editie belooft een geweldig gevarieerd programma met enkele muzikale iconen, en veel te ontdekken pareltjes in de Club. Opvallend is de boodschap die vele artiesten dragen: het strijden tegen discriminatie en onrecht van allerlei aard. De all-female line-up van DJ’s in de Urban Mad doen de balans volledig omslaan naar een grotere aanwezigheid van vrouwelijke artiesten op Sfinks Mixed 2023.

Het is uiteraard onbegonnen werk om alle artiesten die optreden op te noemen, maar nu al staat vast dat het tijdens de openingsavond storm zal lopen voor Bart Peeters. Bart Peeters (zie foto) en zijn onafscheidelijke band ‘De Ideale Mannen’ hebben de laatste jaren een live-reputatie opgebouwd van hier tot in Tokyo. Hun muzikale recept is gekend: Vlaanderens meest beroemde en energieke frontman samen met de fantastische begeleidingsband ‘De Ideale Mannen’. Een nieuwe zomersingle en een groot aantal meezingers en hits staan op het menu. (donderdag 27 juli, 19.30 uur).

Tarwa N-Tiniri, de vernieuwende woestijnwind in de warme desert blues vermengt bedwelmende grooves en bijtende elektrische gitaren met banjo en traditionele instrumenten uit de Amazigh-cultuur. Ze strijden tegen discriminatie en vertolken ook werk van oude Amazigh-dichters over vriendschap, liefde en vrede. Laat je betoveren door de ritmes en melodieën van de woestijn (vrijdag 28 juli, 17.30 uur)

Salif Keïta is één van de meest invloedrijke muzikanten op het Afrikaanse continent alsook een pionier die de mandingobeat wereldwijd op de kaart zette. Deze legendarische albino zanger uit Mali sleepte heel wat prijzen in de wacht en toerde decennialang over heel de wereld. Intussen is hij beroemd als de ‘Gouden Stem van Afrika’ (vrijdag 28 juli, 19.30 uur).

De Nigeriaanse ‘Queen of Afropop’ Yemi Alade is op dit moment één van de grootste Afrikaanse artiesten en wereldwijd een hype. Zangeres, songwriter, actrice, danseres en activiste: deze dame blaast je omver en dat zomaar eens in het Engels, Frans, Portugees, Igbo, Pidgin, Yoruba en Swahili. Uiterst dansbare grooves en indrukwekkende visuals verzekerd (zaterdag 30 juli, 21 uur).

Son Rompe Pera geeft een moderne draai aan Mexicaanse, Peruaanse en Colombiaanse klassiekers, en brengt eigen creaties alsook verrassende covers. Son Rompe Pera is hét gezicht van de hedendaagse cumbia-scene rond de marimba. Dit instrument is uniek voor de Mexicaanse volksmuziek en krijgt zo een nieuw leven ingeblazen (zondag 30 juli, 19 uur).

Tanya Stephens is één van de meest invloedrijke vrouwelijke reggae- en dancehallartiesten die eind jaren negentig opkwam. De Jamaicaanse queen is erin geslaagd om een indrukwekkende muzikale erfenis te creëren en haar carrière duurt inmiddels al meer dan drie decennia. Ze is een drijvende kracht achter gelijkheid, een strijd die ze op elk podium in de schijnwerpers zet met vlijmscherpe teksten en up-tempo riddims (zondag 30 juli, 21.30 uur).   Info:  https://www.sfinks.be/programma/2023/. (EM / Foto Sfinks)        

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten