• 20/06/2024

Seniorenraad Mol schenkt EHBO-materiaal, aanplanting van 48 laanbomen

MOL – De seniorenraad schenkt twee rugzakken vol EHBO-materiaal aan elke aangesloten vereniging. Met de rugzakken wil de seniorenraad de verenigingen steunen in hun activiteitenaanbod, dat zich door corona vooral buiten afspeelt en bij veel verenigingen focust op wandelen en fietsen. Het materiaal zorgt ervoor dat deze activiteiten zo veilig mogelijk kunnen plaatsvinden.

Veel verenigingen hebben wandel- en fietsgroepen in hun werking. Ze passen hun aanbod vaak aan door korte, gemakkelijke of langere tochten te organiseren. Sommigen doen zelfs meerdaagse fietstochten. De rugzakken met EHBO-materiaal zijn een leuk extraatje om deze activiteiten te ondersteunen.

In opdracht van het gemeentebestuur plant Lidwina Stichting de komende dagen in totaal 48 nieuwe laanbomen op verschillende locaties in Mol. Zo verschijnen er laanbomen in de Beeldekenslaan, de Pater van Henxthovenstraat en Peter Benoitstraat. In de Bossestraat en de Adolf Reydamslaan vervangt men bomen die eerder moesten sneuvelen. Opvallend: men kiest voor verschillende soorten van bij- en insectvriendelijke bomen in één straat. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder de grotere biodiversiteit en extra bescherming tegen ziektes.

Frederik Loy (CD&V), schepen van groen: ‘Om zo snel mogelijk een laaneffect te creëren, kiezen we bomen die op één meter hoogte al een stamomtrek hebben van achttien tot twintig centimeter. Momenteel is het de ideale periode van het jaar om bomen te planten. De bomen hebben nu nog alle tijd om zich te settelen op hun nieuw plekje zodat ze in het voorjaar verder kunnen uitgroeien. ‘

In de Beeldekenslaan, Pater van Henxthovenstraat en Peter Benoitstraat stonden nog geen laanbomen. Bij de recente volledige heraanleg van de parkeerstroken, creëerde men nieuwe plantvakken. In totaal gaat het voor deze drie straten om 40 bomen met een piramidaalvormige kroon. Men kiest voor haagbeuk, sierperen, esdoorns en valse christusdoorns.

Bij de heraanleg van de stoepen in de Bossestraat, tussen de Groeneweg en de Postelarenweg, moest een aantal bomen noodgedwongen sneuvelen. De leeggekomen plantvakken vult men opnieuw met steeneiken, spaanse aak en olmen. De afgelopen jaren moest men in de Adolf Reydamslaan twee bomen rooien die werden getroffen door een storm of ziekte. De vrijgekomen plantvakken vult men opnieuw op met een amberboom en een valse christusdoorn. Als de weersomstandigheden het toelaten, rondt Lidwina Stichting de werken tegen eind januari af en kunnen de bomen beginnen aan hun verdere loopbaan.

De Tiendenstraat wint dit jaar de wedstrijd van ‘Mooiste kerststraat’. De straat ontvangt als prijs een Mols Kadoke van 500 euro. Dit bedrag kunnen de bewoners samen besteden bij lokale handelaars. Bovendien krijgt de straat een straatnaambord om één jaar lang duidelijk te maken waar in Mol de mooiste kerststraat ligt. Huisnummer 3 is de individuele winnaar. 42 straten namen deel aan deze tweede editie. Meer dan 3 000 inwoners brachten een stem uit voor hun favoriete straat. De top drie: Tiendenstraat (336 stemmen), Zwanenhof (294 stemmen), wijk Buitenheide, Ericastraat en Kanaalstraat (158 stemmen). (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten