• 14/06/2024

Sebastiaan Van Doninck uit Herentals krijgt de Boekenpauw 2020

ANTWERPEN – Met ‘Uit elkaar’ (Gottmer) wint de Nederlandse Bette Westera de Boekenleeuw 2020. Sebastiaan Van Doninck uit Herentals krijgt de Boekenpauw voor ‘De fantastische vliegwedstrijd’ (Querido).

Vanmiddag maakten Jan Hautekiet, voorzitter van Sabam, en Vé Bobelyn, voorzitter Groep Algemene Uitgevers (GAU), de winnaars bekend. Het zijn de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De uitreiking vond plaats tijdens de Boekenmarathon en kan worden herbekeken via www.VRTNU.

Boek.be organiseert de prijzen dankzij de steun van GAU, Groep Algemene Uitgevers, en Sabam for Culture, het cultureel steunfonds van de Belgische vereniging van auteurs en componisten van Sabam. Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken, gepubliceerd in Vlaanderen of Nederland tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2020, kwamen in aanmerking. De winnaars ontvangen elk 2 500 euro en een trofee.

Sebastiaan Van Doninck ging als kind – sterk beïnvloed door zijn artistieke moeder – al helemaal op in het tekenen van dieren. Hij wilde bioloog, danser en striptekenaar worden, het liefst allemaal samen.

Op de kunstacademie kwam hij in contact met het werk van beroemde illustratoren als Marc Boutavant, Otto Seibold en Maira Kalman. Deze kunstenaars inspireerden hem en hij realiseerde zich dat hij als illustrator kon dansen en dieren bestuderen, binnen het universum van zijn tekeningen en verhalen. Zijn huidige werk wordt vaak omschreven als geestig met een donkere twist, jaren ’50 kinderillustratie voor volwassenen of vintage Japans geïnspireerd.

Bobeleyn: ‘Het is voor ons belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de magie van boeken. Niet alleen om hen leesplezier bij te brengen, maar ook omdat het hun ontwikkeling stimuleert.’

‘De kracht van een kinder- of jeugdboek is dat het hen doet wegdromen van het onbekende en hen wegwijs maakt in de wereld rondom hen. We roepen alle ouders en scholen dan ook op om zoveel mogelijk gebruik te maken van die kracht.’

Hautekiet: ‘In de ontwikkeling van jonge mensen is verbeelding ontzettend belangrijk. Met een literaire beleving zet je die verbeelding aan het werk, en prikkel je hen om ruimer te denken dan de kaders waarin ze dagelijks functioneren. Vandaag worden die kaders opgerekt, en dus is het belangrijk dat auteurs prikkels bieden. Wat is een literaire beleving anders dan de tijd even stilzetten om in een verhaal te stappen? ‘

‘Dat verhaal kan worden vertaald in film, theater, muziek, beeldende kunst. Maar het tastbare product is het boek, je kunt het vastpakken, verslinden, wegleggen en terug oppikken. Daarom wil Sabam For Culture als cultureel steunfonds voor auteurs het schrijven en uitbrengen van boeken ten volle ondersteunen met een bijdrage aan de Boekenleeuw en Boekenpauw. Zeker in deze bijzondere tijd.’

De jury Boekenleeuw 2020 bestond uit: Iene Bocken (Beste Boekenjuf 2019), Mik Ghys (boekhandelaar, recensent), Dirk Nielandt (Laureaat Sabam Award Jeugdliteratuur 2013) (coach en leesbevorderaar) en Iris Vansteelandt (lerarenopleider en onderzoeker aan AP Hogeschool Antwerpen/Ugent). In de jury Boekenpauw 2020 zaten Karla de Ceulener (boekhandelaar Salvator), Griet Loix (Iedereen Leest), Els Van den Abeele (eindredactrice Ketnet), Eric Vanthillo (recensent Pluizuit) en Henk Willems (docent, grafisch vormgever). (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten