• 27/05/2024

SCK Mol gaat prominente rol spelen in productie van doelgerichte kankerbehandelingen

MOL – De investering in twee nieuwe infrastructuren voor het verwerken en onderzoeken van radioactief materiaal op de site van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol, krijgt groen licht. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, leverde daarvoor de noodzakelijke omgevingsvergunning af. De investering van het SCK kadert in enerzijds Material Treatment, voor de behandeling van materialen en het tijdelijk veilig stockeren van radioactief materiaal, en anderzijds een Centrale Radiochemische Faciliteit voor de productie van radioactieve materialen voor medische toepassingen. Die laatste betekent opnieuw een belovende stap in de strijd tegen kanker. Het CRF-gebouw (zie afbeelding) zal namelijk een prominente rol spelen in de productie van therapeutische radio-isotopen en radiofarmaca, de toekomst van doelgerichte kankerbehandelingen.

Het SCK in Mol behoort tot de internationale top op het vlak van onderzoek en innovatie op het vlak van nucleaire technologie. SCK CEN doet al jarenlang onderzoek naar reactorconcepten van de toekomst en sinds 2022 ook naar Small Modular Reactors (SMR’s), daarnaast is ze ook wereldtop op vlak van nucleaire geneeskunde. Om een nieuwe investering te doen vroeg het SCK een omgevingsvergunning aan bij minister Demir. Na een openbaar onderzoek bleken er geen bezwaren. Alle adviezen bleken bovendien voorwaardelijk gunstig, inclusief dat van de nucleaire waakhond FANC. Demir leverde dan ook de omgevingsvergunning af.

 De investering betreft de oprichting van twee nieuwe gebouwen voor het verwerken en onderzoeken van radioactief materiaal met bijhorende omgevingsaanleg en de sloop van een aantal gebouwen op de site van het Belgisch Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), deel van de nucleaire zone Mol-Dessel.

 Nieuwbouwproject Material Treatment (MaT) is bedoeld voor de behandeling van materialen en het veilig tijdelijk stockeren van radioactief materiaal. Deze activiteit is nu gevestigd in een ander gebouw op de site dat in de toekomst ontmanteld wordt. Nieuwbouwproject Centrale Radiochemische Faciliteit (CRF) is dan weer bedoeld voor de productie van radioactieve materialen voor medische toepassingen. De investering zal deel uitmaken van de medische campus binnen de site. Die laatste betekent opnieuw een belovende stap in de strijd tegen kanker. Het CRF-gebouw zal namelijk een prominente rol spelen in de productie van therapeutische radio-isotopen en radiofarmaca, de toekomst van doelgerichte kankerbehandelingen.

 Tijdens zo’n behandeling wordt een radio-isotoop via een dragermolecule heel precies naar de kankercellen gebracht om ze heel lokaal te kunnen aanvallen en het DNA van de tumorcel te verstoren. Gezond weefsel blijft bij een doelgerichte behandeling grotendeels onaangetast.

Dankzij CRF kan de levering van medische isotopen, zowel voor onderzoek naar nieuwe radiofarmaca in klinische studies als voor therapie in ziekenhuizen, verzekerd worden. Zo zal CRF tegen 2025 jaarlijks Lutetium-177, een beloftevol isotoop in de behandeling van prostaatkanker en neuro-endocriene kankers, leveren voor de behandeling van meer dan 15 000 kankerpatiënten in Europa.

De installatie is ook voorzien op de verwerking van veelbelovende isotopen van de volgende generatie zoals Terbium-161, eveneens gebruikt bij prostaatkanker en neuro-endocriene kankers.

Naast levering van radio-isotopen zal CRF ook fungeren als pilootfaciliteit waarin nieuwe productieprocessen die op laboschaal werden ontwikkeld, kunnen opgeschaald worden tot betrouwbare commerciële processen volgens ‘goede manier van produceren’ (GMP). Een stap richting farma dus. (EM / Afbeelding SCK Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten