Schotenaren vangen massaal Aziatische hoornaarkoninginnen

 Schotenaren vangen massaal Aziatische hoornaarkoninginnen

Boswachter van La Garenne Ulrik Dobbé en schepen voor Groen en Afval Christof Victor tonen twee verschillende lokvallen. Beiden zijn erg actief in het vangen van Aziatische hoornaarkoninginnen.

SCHOTEN – De strijd tegen de Aziatische hoornaar in Schoten verloopt uitzonderlijk succesvol: tussen midden maart en midden mei zijn al 746 koninginnen gevangen. In totaal werden al bijna 750 agressievelingen in de val gelokt. Ulrik Dobbé, boswachter van natuurgebied La Garenne in Schoten ving zelf al zo’n 140 koninginnen. “Het zijn agressieve beestjes.”

Eind februari organiseerde het lokaal bestuur Schoten voor het eerst een infosessie om op zoek te gaan naar vrijwilligers die samen met de gemeente de strijd willen aangaan tegen de Aziatische hoornaar. En dat bleken er heel wat te zijn. Dankzij een gemotiveerde groep van vrijwilligers staan er nu 100 lokvallen verspreid over heel Schoten. Samen vingen ze tussen midden maart en midden mei al 746 koninginnen van het exotische beestje dat onze bijen en biodiversiteit bedreigt.

“Deze indrukwekkende vangst is niet alleen een record, maar ook van groot belang: elke gevangen koningin kan géén nieuw secundair nest meer bouwen – en dus honderden werksters minder voortbrengen”, zegt een enthousiaste schepen van Groen en Afval Christof Victor (N-VA), die zelf ook imker is. “Elke gevangen koningin kan géén nieuw secundair nest meer bouwen – en dus honderden werksters minder voortbrengen.” – schepen van Groen en Afval Christof Victor

Dankzij de inzet van geëngageerde burgers staan er nu in bijna elke wijk lokvallen. De successen delen ze enthousiast via een WhatsApp-groep aan de hand van foto’s en updates. Ook de bijvangst – dieren die niet gevangen hoeven te worden, zoals de Europese hoornaar, bijen en wespen – blijft opvallend laag, wat wijst op een doordachte en effectieve aanpak. “We kozen bewust voor een selectieve lokval. Enerzijds om de bijvangst te vermijden, anderzijds omdat die gebruiksvriendelijker is voor wie er nog geen ervaring mee heeft”, aldus schepen Victor.

Ook Ulrik Dobbé, boswachter van het privaat natuurgebied La Garenne tussen Schoten en Brecht, was aanwezig op de infosessie van het lokaal bestuur. Hij ving tot nu toe al zo’n 140 koninginnen van de Aziatische hoornaar. “Ik heb twintig vallen geplaatst in La Garenne, verspreid over het hele gebied. Negen daarvan kreeg ik via de gemeente. Dagelijks spendeer ik zo’n anderhalf tot twee uur aan het controleren van de vallen”, zegt Dobbé. “Binnenkort verhuizen de koninginnen naar hun secundaire nest hoog in de bomen. Vanaf dan wordt het een pak moeilijker om ze nog te vangen.” In Schoten zijn er tot nu toe alvast 746 koninginnen minder die een secundair nest kunnen bouwen. “Dagelijks spendeer ik zo’n anderhalf tot twee uur aan het controleren van de vallen.” – boswachter La Garenne Ulrik Dobbé.

In de loop van de maand juni organiseert het lokaal bestuur van Schoten een tweede infosessie, waarop zowel het herkennen als het bestrijden van secundaire nesten aan bod komt. Alle geïnteresseerden zijn welkom, ook wie geen lokval heeft staan. De exacte datum wordt gecommuniceerd via schoten.be.

Schoten ondersteunt burgers die actief meewerken aan de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Zowel voor het vangen van primaire als secundaire nesten is er een subsidiereglement van kracht. Meer info hierover vind je via deze link. “We willen oprecht alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Het maakt niet uit hoeveel koninginnen je vangt, élk exemplaar minder draagt bij aan de bescherming van ons milieu”, besluit schepen Victor.

Foto’s gemeente Schoten

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK