• 21/04/2024

Schoolkinderen planten bomen in Proostenbos

HERENTALS – Wie in Vlaanderen wil ontbossen, moet voldoen aan de boscompensatieplicht. Zo blijft de hoeveelheid bos in Vlaanderen behouden. Ook het stadsbestuur van Herentals moet aan deze verplichting voldoen wanneer het bomen wil verwijderen. Omdat het bestuur resoluut kiest voor een boscompensatie op het eigen grondgebied, kocht het enkele jaren geleden het Proostenbos van Umicore. Het stadsbestuur plant er een bos met 4.765 nieuwe bomen op zo’n 4480 m². Het moet bovendien een klimaatrobuust en biodivers bos worden. In totaal worden er 10 verschillende inheemse bomen gepland, zoals eik, populier, linde, spork en hazelaar. Er komen ook picknickbanken, een kampeerzone en een infopaneel. 

Op 27 en 29 februari plantten schoolkinderen van basisschool GO De Vesten de eerste nieuwe bomen in Proostenbos. Medewerkers van het stadsbestuur, Bosgroep Kempen Noord en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) begeleidden de aanplanting. De leerlingen kregen op de plantdag ook meer informatie over de verschillende boomsoorten en het nut van bebossing.

Vanuit de Koninklijke MACH modelvliegtuigclub kwam er bezwaar tegen het planten van bomen. Zij maken ook gebruik van het aangekochte terrein. De stad Herentals had beloofd dat de vliegactiviteiten van de club verder gezet kon worden tot een ander geschikt veld gevonden kon worden. Voorlopig kunnen de bomen echter nog geen problemen veroorzaken aangezien het nog jaren zal duren voor ze groot zijn. Tegen die tijd zal er zeker een oplossing zijn.

Fotografie: Adrie de KOK

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten