• 18/07/2024

Scholieren kruipen dit jaar op tien locaties in de huid van een Europees minister

KALMTHOUT – Van vandaag tot vrijdag 16 september is Europa Direct met haar EUropa Xpert-workshop te gast in het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. Hierbij combineren de leerlingen de EU met strips. Het ene dagdeel leren ze bij over de EU en kruipen ze zelf in de huid van een Europese minister, het andere dagdeel gaan ze op Striptoer en nemen ze deel aan het Eurovisiestripfestival. De deelnemende scholen komen uit Stabroek (Sint Catharina), Schoten (IPOS De Tuimelaar, zie foto), Hoevenen (Sint Calasanz), Kapellen (GO! Irishof), Brasschaat (Mater Dei Driehoek), Wuustwezel (Berkenbeen BuO), Essen (Vincentius), Kalmthout (GBS Maatjes) en Antwerpen (SB Aan de Stroom). Na Kalmthout strijken deze workshops dit schooljaar nog op negen andere locaties neer.

EUropa Xpert is een interactieve workshop waarbij de jongeren in twee uur tijd alles over de Europese Unie leren én zelf aan de slag gaan als Europees minister en Europarlementariër. Ze stemmen over het volgend wetsvoorstel: ‘Moet de EU het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplichten of moet ze eerder het gebruik van laptops en tablets stimuleren?’  Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Europese samenwerking: ‘De workshop die Europa Direct ontwikkelde, combineert kennis over de EU met sociale vaardigheden zoals het formuleren van een eigen mening, luisteren naar anderen en samen een akkoord bereiken. Deze rollenspelen maken de werking van de Europese Unie concreet voor deze jonge doelgroep.’

Het thema van de Raad van Ministers sluit naadloos aan bij het programma van het Suske en Wiske Museum. De leerlingen gaan met niemand minder dan Willy Vandersteen zélf op Striptoer in zijn oude villa en verzamelen de ingrediënten voor een goed stripverhaal. Uiteraard ontmoeten ze ook zijn bekendste slechteriken én mag een tijdreisje niet aan het bezoek ontbreken. Nadien nemen de leerlingen deel aan het Eurovisiestripfestival. Welke inwoner van welk Europees land wordt de winnaar van deze zesde editie en krijgt hiermee eeuwige roem?

Het Suske en Wiske Museum is de eerste halte van de rondreizende EUropa Xpert workshops dit schooljaar. Later schooljaar strijken de workshops nog neer in het PIME in Lier, de Warande in Turnhout, Kasteel d’Ursel in Hingene, De Averegten in Heist-op-den-Berg, het Havenhuis in Antwerpen, Kamp C in Westerlo, het Provinciehuis in Antwerpen, het Vrijbroekpark in Mechelen en de Hooibeekhoeve in Geel. De deelnemende klassen combineren steeds de EUropa Xpert-workshop met een aanbod op maat van de gastlocatie. Ook dit jaar zaten alle plaatsen snel vol. Als alternatief kunnen leerkrachten die geen plekje konden bemachtigen met de handleiding ‘Europa, hoe leg ik dat uit?’ en ondersteunende webinars ook zelf met EUropa Xpert aan de slag in hun klas.

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. In de EU zijn er 400 van die Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten