• 27/05/2024

Scholen uit 21 gemeenten kunnen sensibiliseren en informeren met de brandweerbolderkar

ZOERSEL – Brandweer Zone Rand lanceerde vanochtend een nieuw preventie-initiatief op maat van kleuters: een brandweerbolderkar boordevol preventietips en spelplezier. Deze bolderkar – die eruitziet als een echte brandweerwagen – kunnen scholen uit Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel gratis gebruiken ter ondersteuning van een projectweek rond brandweer, brandveiligheid en het voorkomen van brandwonden.

Kleine kinderen zijn een kwetsbare doelgroep als ze worden geconfronteerd met brand. Hoe sneller ze enkele basisbegrippen begrijpen en kunnen handelen, hoe beter. Al spelend met de brandweerbolderkar krijgen de kleuters enkele boodschappen mee die bij brand levens kunnen redden. Zo leren de kinderen onder meer  ver weg te blijven van rook en hulp te laten halen als de rookmelder afgaat. Tegelijkertijd brengt Brandweer Zone Rand als organisatie dichter bij de kleuters, het onderwijzend personeel en de scholen binnen de regio.

In de kar vindt de meester of juf heel wat materiaal zoals echte brandweerkledij, een brandweerhelm, een brandweerslang, voorleesboeken, puzzels, … die de kleuters helpen de wereld van de brandweer te ontdekken. Uniek is ook de ‘Doe Doos’, speciaal ontwikkeld door Stichting Brandwonden. Met deze ‘Doe Doos’ gaan de kleuters op zoek naar de gevaren thuis en leren ze alvast de basisprincipes rond het gevaar van vuur. Bovendien sluiten de methodieken aan bij de eindtermen van het kleuteronderwijs. De look van de bolderkar – op maat van de kleuters – werd bepaald door Peter van Rossum van Leef Brandveilig.

De Doe Doos omvat methodieken en werkstukken rond het gevaar van vuur, gevaarlijke producten, evacueren van de klas, kleed de brandweerman aan, wat doet de brandweer en bel 112.

In totaal voorziet Brandweer Zone Rand vier bolderkarren die online gereserveerd kunnen worden, telkens voor één week. De kar en het lesmateriaal worden gratis ter beschikking gesteld van de scholen. Wie interesse heeft, kan de bolderkar hier eenvoudig aanvragen.

Philip De Vos, Officier Brandveilig Samenleven bij Brandweer Zone Rand: ‘Brandweer Zone Rand streeft ernaar kleuters, leerlingen en tieners regelmatig te informeren over de gevaren van brand. Zo loopt er naast het project brandweerbolderkar al enkele jaren het project Vuur (lagere school) en worden er regelmatig infosessies opgezet met jeugdbewegingen uit de zone.’

‘Eén van de kerntaken van Brandweer Zone Rand is sensibiliseren en informeren. Dankzij de nieuwe brandweerbolderkar krijgen de kleuters al spelend enkele boodschappen mee die bij brand levens kunnen redden. Door met kleuters rond brand en brandwonden te werken in de klas kan veel onheil voorkomen worden. En dat is nog altijd beter dan te moeten genezen. Wij zijn dan ook heel fier op onze brandweerbolderkar voor kleuters en hopen dat het een succes wordt binnen onze regio.’

Eerder deze week is Brandweer Zone Rand genomineerd voor de Fireforum Award 2023. Het project ‘Ikcheckmijnzaak.be’ van Brandweer Zone Rand is bij de laatste drie finalisten in de categorie ‘Brandveiligheid – sensibilisering en preventie in een professionele context.’ Naast de nominatie maakt het project ‘www.ikcheckmijnzaak.be’ ook kans op de publieksprijs. Hiervoor kan gestemd worden tot woensdag 15 november, 18 uur. Stemmen kan hier

Fireforum zal op donderdag 16 november voor de zevende maal de Fireforum Awards uitreiken. Meer info vind je hier    (EM / Foto Brandweer Zone Rand)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten