• 21/06/2024

Schitterende prestatie van Hanne Desmet, diskwalificatie voor broer Stijn

MECHELEN – Hanne Desmet is geboren en Mortsel en woont in Mechelen, net als broer Stijn, die het levenslicht zag in Duffel. Beiden beschouwden respectievelijk de 500 en 1 000 meter als een opwarmertje. Ze komen terug na een zware blessure en voelen zich beter op langere afstanden. Hanne deed het schitterend, Stijn werd terecht gediskwalificeerd.

Broer en zus hebben zich tot in het perfectionisme voorbereid. Vier jaar geleden trokken zij naar Leeuwarden om daar te trainen. Hanne moest uitkomen in de eerste reeks maar slechts enkele uren voor het begin van haar wedstrijd werd een nieuwe loting gehouden. Omdat nogal wat rijdsters corona hadden waren er sommige reeksen waarin slechts twee deelneemsters zouden aantreden. Nu verhuisde zij naar de laatste serie. Hanne staat 35ste  op de wereldranglijst en moest het opnemen tegen de Russin Jelena Stregina (9), de Amerikaanse Kirsten Santos (10) en de Poolse Nikola Mazua (29).

Na 250 meter leek Hanne kansloos. Toen pakte ze met een eindsprint uit waardoor ze derde werd. Haar tijd was de vierde beste van de ‘verliezers’ en daardoor mag ze – zeer verrassend – naar de kwartfinales van maandag. Ze finishte na 43’702, een Belgisch record ‘Het was wel spannend. Ik wist dat dit de tactiek ging zijn: afwachten tot het einde. Ik ben geen sprintster. Ik moet het in de laatste rondjes doen.’ Hanne sukkelde lange tijd met een verstoord evenwichtsorgaan na een hersenschudding. Ook ondervindt ze hinder aan de schenen. De vice-wereldkampioene op de 1 000 meter  beschouwde de 500 meter als een ‘opwarmrace’. ‘Ik ben blij dat ik wat meer wedstrijdervaring kan opdoen. Dat neem ik dan mee naar de 1 000 en 1 500 meter. Dat zijn de afstanden waarvoor ik hier ben. Mijn schenen doen wel nog wat pijn, maar in de wedstrijd ben je daar niet mee bezig.’

Broer Stijn viel in zijn reeks maar hij had het geluk dat de race werd afgeblazen en de vier deelnemers mochten herstarten. Daar werd hij echter gediskwalificeerd. Hij kreeg de sanctie nadat hij Pietro Sighel (nummer negen op de wereldranglijst) ten val bracht na een licht contact met de schouder. De Italiaan smakte samen met de Amerikaan Ryan Pivirotto (30)  tegen het ijs. Desmet bleef wel recht en werd tweede achter de Hongaar Shaolin Sandor Liu (8), maar na het bekijken van de wedstrijdbeelden werd Desmet door de jury uitgesloten.  ‘Dit is heel teleurstellend. Het was zeker niet de race die ik in gedachten had. Ik had gehoopt dat ik verder zou geraken. Maar je weet dat dit kan gebeuren in shorttrack. In de eerste race wou ik buitenom een plek opschuiven. Dan is het de gewoonte van de verdediger om ruimte te nemen en wijd de bocht in te gaan. En toen viel ik. Daarna werd de wedstrijd stilgelegd omdat er metaal op het ijs lag, begreep ik. Het was gevaarlijk om voort te doen. Dat was op dat moment een meevaller.’ Onze landgenoot had een zware reeks geloot, met ook nog de Hongaarse regerende wereldkampioen Shaolin Sandor Liu en Sighel, de derde van het voorbije WK. ‘Het valt wel op hoe hoog het niveau is. In de vorige voorrondes sneuvelden veel sterke atleten.’ Later volgen de 1 500 en 500 meter voor Stijn Desmet.

Snowboardster Evy Poppe is er net niet in geslaagd om de finale van de slopestyle te behalen In het Genting Snowpark in Zhangjiakou eindigde Poppe na twee runs op de veertiende plaats. (EM / Belga /NOS)

*PROGRAMMA VOOR ZONDAG: geen Antwerpse atleten aan de slag, wel om 8 uur Thierry De Marre in de 2×15 kilometer skiatlon. De Marre start met rugnummer 66  (live op NOS 1) en om 9u30 Bart Swings op de 500 meter schaatsen. Swings start in de tiende reeks en komt uit tegen de Zweed Nils van der Poel (live op Eén)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten