• 27/05/2024

Schilderij van Celle Van Haverbeke in Jan Palfijn, deze week 3 gratis concerten

MERKSEM – 2020 is het jaar waarin mondmaskers een alledaags zicht werden, niet in het minst voor het verplegend personeel en de artsen in ziekenhuizen. Merksems kunstenaar Celle Van Haverbeke putte er inspiratie uit voor zijn schilderij ‘Face of the year 2020’ (zie foto), dat een vrouw met mondmasker afbeeldt. De kunstenaar schonk het schilderij aan ZNA Jan Palfijn, als ode aan iedereen die werkzaam is in de zorg en meestrijdt tegen het coronavirus.

Gilbert Vertraelen (sp.a), districtsschepen voor cultuur: ‘Ik heb een plezierige rol te vertolken. Ik mag het ziekenhuis een schilderij cadeau doen en het kost het district helemaal niets. Ik was niet verrast door het aanbod van Celle. Ik ken hem als een geëngageerd kunstenaar. Het kunstwerk komt op de juiste plaats te halen (in de inkomhal, boven de liften). Celle heeft veel verdienstelijk werk geleverd. Zijn belangrijkste initiatief is het Merksems artiestencafé.. Hij gebruikt kleuren die emoties oproepen.’

Celle Van Haverbeke: ‘Ik heb het kunstwerk gemaakt als een engagement. Jullie, dokters en verplegers, zijn 24 op 24 uur druk in de weer. Prettig is anders. Daarom heb ik iets gemaakt zodat jullie met kleur aan jullie dag kunnen beginnen. Ik kom hier regelmatig op controle bij mijn longarts, dokter Ingelbrecht, en dan spreken we ook over kunst. Ze krijgt nu een kunstwerk, weliswaar niet in haar gang maar wel in die van het ziekenhuis.’

Van Haverbeke is 70 jaar en werd geboren in Brugge. ‘Sinds mijn twaalfde woon ik in Antwerpen, sinds 1973 in Merksem. Ik heb sierkunsten gestudeerd en bij diverse reclamebureaus gewerkt. Ik ben begonnen als grafisch vormgever en geëindigd als artistiek directeur. Acht jaar geleden ging ik dan met pensioen. Sindsdien exposeer ik drie tot vier keer per jaar. Mijn volgende tentoonstelling is in maart in Huis Hellemans in Edegem. Er hangen een twaalftal werken van mij in Brugge en twee jaar geleden heb ik geëxposeerd in het ziekenhuis van Leuven. Ik  schilder als  een zeefdrukker en breng kleur per kleur aan, waarbij het uitpuren en teruggaan naar de essentie cruciaal is voor mijn ontwerpen. Mijn werken hebben veelal een pop art-look met een impressionistisch trekje.’ Meer info op www.celle-art.be

Deze week trakteert het cultureel centrum van Merksem met maar liefst drie gratis livestreams. Morgen (20 uur) pakt men uit met Tine en Pieter Embrechts. Broer en zus zijn ras-performers, begenadigde vertellers én ook nog eens buren in Borgerhout. De laatste jaren waren ze elkaar muzikaal gezien een beetje uit het oog verloren, maar de lockdown bracht daar verandering in. Verwacht je aan Pieters Nederlandstalige repertoire, klassiekers uit Tines Jukebox 2020 en enkele prachtige Engelstalige covers. Op vrijdag (20u15) is het de beurt aan The Cream Colored Ponies. Ze staan voor echte jazzcats met een passie voor de swingmuziek uit de jaren ’30 en ’40. Op hun nostalgische trip door het swingtijdperk brengen ze hulde aan de crooners van weleer. Beide concerten kan je bekijken via Facebook Live. Op zondagmiddag (15 uur) gaat men de klassieke tour op met Elixir d’Anvers. Zij brengen pareltjes uit de ontspanningsmuziek van de Art Deco periode (1920-1939) en zijn ondertussen uitgegroeid tot een van de beste ensembles in hun  genre. Naar aanleiding van hun dertigjarig jubileum brengt Elixir d’Anvers een nieuwjaarsconcert vanuit de productiehal van de firma F.X. de Beukelaer. Livestream via https://artdecomusic.be/nieuwjaarsconcert/.

Edwin MARIËN

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten