• 21/06/2024

Scheldeprijs Schoten hoopt op spurt tussen Merlier, Jacobsen en Groenewegen

SCHOTEN  – Drie dagen na Vlaanderens Mooiste verhuist de wielergekte naar Terneuzen en Schoten voor een jubileumeditie van de Scheldeprijs. Om 12u45 wordt woensdag in Terneuzen het startschot gegeven voor een koers van 199 kilometer waarin men op zoek gaat naar de opvolger van Jasper Philipsen.

Volgens de voorlopige deelnemerslijst is het uitkijken naar een sprint met Merlier, Jakobsen en Groenewegen in Schoten. Of speelt de wind een cruciale rol in Zeeland?

De Scheldeprijs is aan de 109de editie toe en is daarmee de oudste Vlaamse klassieker. Het was industrieel en chocoladefabrikant Alfred Martougin die de ‘Grote Scheldeprijs’ in 1907 voor het eerst organiseerde.

Sinds 1926 is Schoten de vaste aankomstplaats. Dat zal nog zeker het geval zijn tot in 2025. Vroeger werd de wedstrijd gereden in de zomer maar sinds 1987 verhuisde men naar de lente.

Tweevoudig winnaar Jakobsen staat woensdag als kopman van Quick-Step Alpha Vinyl aan de start in Terneuzen. De Nederlander won de Scheldeprijs in 2018 en 2019 en gaat nu op zoek naar zege nummer drie met lead-out Morkov en de snelle Ballerini in steun.

Alpecin Fenix zet alles op Tim Merlier (zie foto). Na een reeks overwinningen zakt de Belg met vertrouwen af naar de Scheldeprijs. In zijn sprinttrein is het uitkijken naar Rickaert.

Lotto-Soudal rekent op Arnaud De Lie. Bij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux vinden we de winnaar van 2015 op de voorlopige deelnemerslijst: Alexander Kristoff.

Ook Dylan Groenewegen zal zijn opwachting maken in Terneuzen. Binnen zijn team van BikeExchange-Jayco krijgt hij Mezgec aan zijn zijde. Team DSM zet alles op een andere Nederlander: Cees Bol. Trek-Segafredo rekent dan weer op Moschetti en UAE Team Emirates brengt met Ackermann het nummer twee uit 2018 aan de start.

Bij de Franse ploegen Arkéa-Samsic en TotalEnergies is het uitkijken naar respectievelijk de derde van 2017 Bouhanni en de tweede van 2020 Bonifazio. Voor Bardiani CSF Faizane’ moet Modolo zijn snelle benen bovenhalen, terwijl Bingoal Pauwels Sauces WB Dupont uitspeelt.

Wie dit jaar Jasper Philipsen opvolgt op de erelijst en dus de 110de editie van de Scheldeprijs op z’n palmares mag bijschrijven, weten we op woensdag rond 17.20 uur.

De eerste 79,5 kilometer worden verreden op Nederlands grondgebied. Die passage is veel minder zwaar dan vroeger. De Veerse Gatdam, de Deltaweg in Goes en de Havendijk in  Yerseke laat men links liggen. Vervolgens gaat het via Kapellen, Hoogboom, Brasschaat, Schoten, Sint-Job-in-‘t-Goor, Brecht, Sint-Lenaarts, Schilde, ’s-Gravenwezel en Wijnegem naar Schoten. Daar volgen nog drie plaatselijke ronden van telkens 24 kilometer  langs ook nog ’s-Gravenwezel en Wijnegem. De rechtstreekse uitzending op Sporza begint om 14.45 uur. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten