• 24/05/2024

Dwergzijdeaapjes zoo Antwerpen

Schattigheid troef in de zoo van Antwerpen, tweeling dwergzijdeaapjes geboren

ANTWERPEN – Het koppel dwergzijdeaapjes Una en Vigo zijn de troste ouders van een schattige een tweeling. De bevalling verliep vlot en moeder Una schonk het leven aan drie jongen waarvan één het helaas niet heeft gehaald. De twee andere kleintjes stellen het goed. Ook vader Vigo ontfermt zich over de jongen, die zich met plezier ook aan hem vastklampen. De verzorgers houden hen goed in de gaten en vooral het staartje wordt met zorg geïnspecteerd. “Wanneer de staart van een dwergzijdeaapje gekruld is, is dit een goed teken”, legt verzorger Pearl uit. “Wanneer die slap hangt, kan dit wijzen op het feit dat het jong nog geen melk bij de moeder dronk.” Gelukkig hebben beide jongen voorlopig een mooi gekrulde mini-staart.

Met een gemiddelde lengte van twintig centimeter – staart inclusief! – en een gewicht van zo’n 140 gram is een dwergzijdeaapje de allerkleinste apensoort ter wereld. Hun jongen zijn nóg lichter natuurlijk: zij hebben een geboortegewicht tussen de 10 en 15 gram.

Of het jongens of meisjes zijn, is nog niet geweten. Verzorger Pearl verduidelijkt: “Aangezien de jongen nog voor enkele maanden afwisselend aan hun ouders hangen, kunnen we het geslacht nog niet vaststellen.” Binnen enkele maanden laten ze de ouders los en zetten de allerkleinsten de eerste grote stappen richting zelfstandigheid.

“Het jonge geweld zorgt voor nieuw leven in de dierentuin, maar ook soortgenoot Francky heeft een record op zijn naam staan. Hij is de buurman van het jonge gezin”, vertelt ZOO Antwerpen. “De krasse knar is met zijn gezegende leeftijd van 19 jaar het oudste dwergzijdeaapje ter wereld.”

Foto Zoo Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten