• 12/07/2024

Schapen grazen opnieuw in het Schoonselhof, werken in Emiel Vloorstraat

WILRIJK/HOBOKEN  – Na een korte aanwezigheid in mei en juni grazen er vanaf vandaag voor de rest van de zomer opnieuw schapen op het Schoonselhof. Sinds vorig jaar worden daar Kempische heideschapen ingezet om de grachtkanten te begrazen. Tijdens de zomermaanden zorgen de dieren zo voor een duurzaam en ecologisch beheer van de grachten en de bermen.

Schoonselhof heeft ongeveer acht  kilometer aan grachtkanten. Het onderhoud ervan met machines is een tijdrovende en luidruchtige taak. Bovendien beschadigen de maaimachines soms de wortels of kruinen van de bomen in de lanen en verdichten ze de ondergrond. Vanaf vandaag begraast opnieuw een kudde van een honderdtal heideschapen de grachtkanten, wat het machinaal beheer overbodig maakt. Hiervoor maakt de herder gebruik van stootbegrazing. Daarbij bakent hij telkens een perceel rondom een gracht af met rasters, waarna de schapen de begroeiing kort en intensief begrazen. Wanneer de grachtkanten voldoende zijn afgegraasd, worden de rasters verplaatst en is een volgend perceel aan de beurt. De timing van de begrazing is afhankelijk van het weer. Door de overvloedige regen schiet de vegetatie sneller op, waardoor de schapen dit jaar vaker worden ingezet.

Deze milieuvriendelijke begrazing levert heel wat voordelen op. Ze verhoogt de biodiversiteit en zorgt voor een gevarieerde kruidlaag lang de grachten. Uitheemse invasieve planten of struiken die de grachtkanten overwoekeren, worden teruggedrongen. De dieren beschadigen de ondergrond niet, wat een ecologisch en duurzaam beheer mogelijk maakt.

Schepen Els van Doesburg (N-VA), bevoegd voor groen en stads- en buurtonderhoud: ‘Het Schoonselhof is een plaats waar heel wat mensen komen om te rouwen of te bezinnen en graag de stilte opzoeken. Onderhoudswerken met machines kunnen die rust soms verstoren. De begrazing met de schapen is een duurzame manier om de grachtkanten en de bermen ecologisch te beheren. De dieren lokken bovendien extra bezoekers die zo op een andere manier kennis maken met deze mooie en bijzondere parkbegraafplaats.’

Tussen maandag  en zaterdag 14 augustus krijgt de Emiel Vloorsstraat in Hoboken een nieuwe asfaltlaag. Deze werken brengen wel enige mobiliteitshinder met zich mee.

Momenteel werkt aannemer VHP aan de rijbaan van de Emiel Vloorsstraat. En dit tussen Kielsbroek en Sint-Bernardsesteenweg. Hij schraapt de versleten asfaltlaag weg en giet dan een nieuwe toplaag. Deze werken vinden enkel plaats op de rijbaan. Fietsers en voetgangers kunnen de Emiel Vloorsstraat blijven gebruiken. De eerste fase loopt tussen maandag 9 en woensdag 11 augustus op de rijbaan in de richting van Antwerpen.  Komende van Hoboken volg je de omleiding vanaf de voormalige Krugerbrug via de Schroeiweg doorheen Blue Gate Antwerp tot aan de ‘d Herbouvillekaai. Van daaruit kan je via de Generaal Armstrongweg de Kolonel Silvertoplaan bereiken om uw weg naar Antwerpen te vervolgen. Een andere mogelijkheid is om de omleiding langs de Hendriklei te volgen die u via de Sint-Bernardsesteenweg tot aan de Kolonel Silvertoplaan brengt. De tweede fase volgt tussen donderdag 12 en zaterdag 14 augustus op de rijbaan in de richting van Hoboken. (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten