• 18/07/2024

SCHADUWKANT, tentoonstelling door Laurence Christiaens in Fort V, Edegem.

EDEGEM – Schaduwen zijn per definitie vluchtige representaties van reële en concrete objecten. In deze tentoonstelling worden deze concepten deftig door elkaar geklutst. Metalen sculpturen hangen als opengesperde breiwerkjes, in verspreide slagorde, door het oude fort.

Verstild zwart-wit vuurwerk wiegt zachtjes over de verweerde bakstenen en laten de tijd even stilstaan, terwijl enkele kamers verder spookachtige slierten door de ruimte zweven. Een paar meter verder lijkt het dan weer of iemand in fragiel handschrift, een geheime brief heeft geschreven naar lang vervlogen partners.

De combinatie van gekloste ijzerdraad en een perfect lichtspel tovert atomen uit fotonen. De gematerialiseerde projecties zetten de toeschouwer daarnaast voortdurend op het verkeerde been. Echt of reflectie zijn irrelevante begrippen. Daarenboven verandert het beeld naargelang je positie, waardoor er ontelbare manieren zijn om dit werk te personaliseren.

De kunstenares, die sinds 1978 in Brugge woont en werkt, put haar inspiratie uit haar voormalige carrière van psychotherapeute. Waar ze de schaduwzijde van de mens, beroepsmatig op de dissectietafel legde. Zonder deze informatie zou je denken dat de zee haar tot leidraad was, maar dat is net het mooie van kunst. Als kijker kan ik zien wat de auteur maakt, de auteur kan nooit maken wat ik zie.

Tot zondag 22 oktober kun je elke zaterdag en zondag een duik nemen in de schaduwwereld van Laurence Christiaens en dit van 11 tot 17 uur in het binnenfort van Fort 5, Vestinglaan 55, Edegem.

Bart BOUSSEMAERE

Op de foto: Compartiment 4, pieces of life. Stukken van betekenis, geluk, liefde en verbinding.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten