• 19/05/2024

SBS Larum Geel ontving label van ‘Groene Oase’

GEEL – De Geelse basisschool Larum plant binnenkort nieuw groen aan op haar speelplaats. Ze vierde daarom vanmiddag feest, want het is de laatste fase in een vergroeningstraject dat de school doorliep samen met provincie Antwerpen. Onder de noemer ‘Groene Oases’ steunt de provincie praktisch en financieel. SBS Larum ontving een label van gedeputeerde Mireille Colson , in aanwezigheid van schepen Marlon Pareijn (CD&V). Komende lente kunnen de kinderen spelen op een groene speelplaats, waardoor ze genieten van meer rust, schaduw en een verbeterde biodiversiteit.

Directeur Guy Willems trommelde de hele school op om de nieuwe speelplaats waar te maken. Hij startte samen met zijn team al in 2019 met het idee. Een groene speelplaats kent veel voordelen voor de leerlingen, het milieu en de biodiversiteit. Vandaag blikte de school al vooruit naar de laatste fase: de aanplanting. De speelplaats krijgt boomstammen om buiten les te volgen, open klassen, een speelheuvel en een groene zone. De directeur droomt van een speelplaats waar kinderen vrij kunnen spelen. Zo krijgen de speeltijden een andere, positievere invulling. De inhuldiging van deze nieuwe ‘Groene Oase’ werd daarom al feestelijk gevierd.

Maar hoe richt je zo’n speelplaats nu precies in? Het team volgde vormingen en ging te rade bij de leerlingen zelf. Ze kozen voor meer rust, meer schaduw, een speelheuvel en een buitenklas, hiervoor volgde de school een traject bij MOS Antwerpen. Voor de concrete plannen en planning kreeg ze hulp van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, een partnerorganisatie van de provincie. Mireille Colson: ‘Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen, de Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.’

Stad Geel ondersteunde SBS Larum met de organisatie en opvolging van de onthardingswerken. Marlon Pareijn: ‘ vertelt: ‘Als kind- en jeugdvriendelijke stad vinden we het belangrijk dat onze kinderen voldoende tijd in de natuur kunnen doorbrengen. Daarom is dit initiatief zo waardevol om het groen rechtstreeks in hun leefwereld binnen te brengen. We hopen dat de kinderen van SBS Larum nog jaren kunnen genieten van hun groene speelruimte.’ Afgelopen krokusvakantie zette de school alles op alles om de ontharding af te ronden, mét resultaat. De aanplanting van de speelplaats wordt de laatste fase van de vergroening, waarmee het eindresultaat vorm krijgt.

De leerlingen die mee nadachten over de speelplaats zijn ondertussen al wat ouder, maar werden ook uitgenodigd voor het feestje. De kers op de taart volgt natuurlijk wanneer de planten in de lente in bloei staan, maar daarop is het nog even wachten. Hoe dan ook is het vergroeningstraject van de speelplaats een feestelijk moment voor SBS Larum. (EM / Foto’s Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten