• 18/07/2024

Sara Aerts op plaats 15 na twee runs, fantastisch nieuws voor Hanne en Loena

RETIE – Sara Aerts uit Retie- geboren in Turnhout – mocht vandaag, samen met de andere Belgian Bullet An Vanniewenhuyse eindelijk in actie schieten. Het Belgische bobsleeduo daalde in de eerste run als zeventiende af, en kon in de laatste run nog twee plekjes opschuiven naar plaats vijftien. De Duitse duo’s domineren voorlopig met een één-tweetje. Morgen staan de overige twee runs al op het programma.
 
In het Yanqing National Sliding Centre zetten de Belgian Bullets met 2.04.20 na de eerste reeks pas de zeventiende tijd op de tabellen, op 2.15 van de ietwat verrassende Duitse leidster Laura Nolte.
 
Vannieuwenhuyse leverde een cleane eerste run zonder veel fouten af (1.02.08). Een trage start kon ze gaandeweg echter niet meer goedmaken. Een tekort aan snelheid katapulteerde de Belgische bob richting die zeventiende plaats. In de tweede run profiteerde het Belgische duo van de foutjes van hun tegenstanders.
 
De Bullets zetten geen betere tijd neer (1.02.12), maar schoven wel op naar de vijftiende plaats. Veel tijd om bij te sturen is er niet. De Bullets mikken op een stek in de top tien en dromen van een olympisch diploma.
 
An: ‘Onze tweede run was echt een hele mooie. In de eerste zaten wat schoonheidsfoutjes in. Ik was een beetje verrast door de snelheid waarmee ik in bocht één kwam. Bocht twee was niet zo goed en ik maakte ook een klein foutje tussen vijf en zes maar de rest van de run vond ik wel geslaagd en met de tweede ben ik heel blij.’
 
‘ Opdracht nummer één was goede runs neerzetten. We merken dat er nog heel wat teams dichtbij elkaar staan. We zullen zien wat we morgen kunnen doen maar nu ben ik een tevreden mens.’
 
‘De eerste start was op ons niveau. Voor de tweede hadden we weinig tijd. We startten als laatsten in de eerste run dus dat duurde nog wel eventjes. Je moet dan de slee draaien, de runners checken, kijken of je nog wat moet bijschuren en uiteindelijk hadden we nog maar twintig minuten voor de start van de tweede run. Het was een hele korte opwarming dus dat was niet makkelijk.’
 
 
‘We zijn met zes-zeven teams die binnen de twintig honderdsten staan, dus dat kan nog alle kanten uit . We hebben vandaag een veilige set up gedaan omdat we wilden gaan voor goede runs.’
 
 
‘Maar het ging zo goed dat ik het wel aandurf om morgen meer risico’s te nemen. Dan willen we nog meer naar voor schuiven. Ik ben zeer positief.
Sara: ‘Ik heb de muurtjes parallel geraakt dus veel tijdverlies hebben we niet gemaakt. Voor mij waren de twee runs de beste die ik hier ooit gedaan heb. Ik zat wel met een tevreden gevoel in de slee.’
 
 
‘We zijn op niveau gestart en staan in het peloton. Ik ben heel content over vandaag en dat zet meteen een trend voor morgen. We gaan eerst nog zeer hard werken aan de slee. Voor één-twee uur gaan we niet in ons bed liggen maar dat zal met een heel goed gevoel zijn.’
Mathias Vosté is als 27ste geëindigd in de 1 000 meter snelschaatsen. Het goud ging naar de Nederlander Thomas Krol.
 
 
HANNE DESMET BELGISCHE VLAGGENDRAAGSTER, LOENA HENDRICKX IN SLOTSHOW
 
 
Op de laatste echte wedstrijddag van de Olympische Winterspelen komt Bart Swings morgen uit op de massastart, de discipline waarin hij vier jaar geleden in Zuid-Korea zilver won.
 
 
In de eerste halve finale zijn onder meer de Nederlander Sven Kramer, de Zuid-Koreaan Jae Won Chung en de Duitser Felix Rijhnen zijn tegenstanders. Het is voor Bart Swings de laatste en meteen ook grootste kans op een medaille in Beijing.
 
 
Bij de vrouwen treft Sandrine Tas de Italiaanse Francesca Lollobrigida, de Nederlandse Irene Schouten en de Japanse titelverdedigster Nana Takagi.
Shorttrackster Hanne Desmet uit Mechelen, geboren in Wilrijk en wiens club schaatst in Deurne, krijgt de eer om zondag in het Beijing National Stadium tijdens de slotceremonie de Belgische vlag te dragen.
 
 
Hanne Desmet schaatste op haar allereerste Olympische Spelen, naar een bronzen medaille op de 1 000 meter shorttrack. Hanne Desmet schreef hiermee Belgische sportgeschiedenis. Ze bezorgde Team Belgium niet alleen de eerste olympische medaille in het shorttrack, ze is ook de allereerste Belgische atlete met een individuele medaille op de Olympische Winterspelen. Eergisteren sloot ze haar Olympisch tornooi af met een knappe vierde plaats in de finale van de 1 500 meter. Met haar eerder veroverde vijfde plaats op de 500 meter, was Hanne Desmet goed voor drie Olympische finales.
 
 
Ook bijzonder goed nieuws voor Loena Hendrickx uit Arendonk geboren in Turnhout. Ze mag zondag deelnemen aan het slotgala. Op de slotdag van de Winterspelen mogen de beste kunstschaatsers traditiegetrouw nog eens hun kunsten vertonen tijdens een show.
 
 
Hendrickx beëindigde de individuele competitie gisteren op de achtste plaats met 206,79 punten. Voor haar korte kür kreeg ze dinsdag 70,09 punten, goed voor de zevende plaats. In de vrije kür werd ze negende met 136,70 punten. De Arendonkse krijgt zondag het gezelschap van de Russin Anna Shcherbakova, die zich tot olympisch kampioene kroonde. Met ook nog de Russin Alexandra Trusova en de Japanse Kaori Sakamoto tekent het hele podium present. De vanwege een positieve dopingtest in opspraak geraakte Russische topfavoriete Kamila Valieva, die onder de druk bezweek en pas vierde werd, laat verstek gaan. Van de top acht komen verder de Zuid-Koreaanse Young You (zesde) en de Amerikaanse Alysa Liu (zevende) in actie. Het Japanse nummer vijf Wakaba Higuchi zal er niet bij zijn.
 
 
Hanne Desmet en onder meer haar broer Stijn en Loena Hendrickx keren maandag terug uit Beijing. De schaatsers landen in Amsterdam.
 
 
Edwin MARIËN
 
 
*PROGRAMMA VOOR MORGEN: ANTWERPSE ATLETEN: Sara Aarts met An Vannieuwenhuyse in derde om 13 uur en vierde reeks bobslee om 14u30 voor vrouwen (live op RTB2 / Tipik) ANDERE BELGEN: Thibaut De Marre op 50 kilometer klassieke stijl langlauf vanaf 7 uur (live op NOS 1) Bart Swings in massastart eerste halve finale om 8 uur en eventueel finale om 9u30 (live op Eén), Sandrine Tas in massastart tweede halve om 8u45 en eventuele finale om 10 uur (live op Een)
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten