• 04/03/2024

Sanne De Rooij (UA Wilrijk): ‘Hoe luier de tuinier, hoe beter voor het klimaat’

WILRIJK – Na een halfjaar meten presenteert het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen vandaag haar resultaten voor de meetcampagne in 2021. Met de hulp van 5  000 burgerwetenschappers en evenveel slimme gazondolken brachten de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen de factoren in kaart die bijdragen aan een gezond tuinklimaat. Wat blijkt? Als tuiniers hebben we zelf behoorlijk veel in de hand.

Via sensordata, bodemstalen en vragenlijsten gaven 3 539 CurieuzeNeuzen een inkijk in hun tuin. Daarnaast plaatsten leerlingen een gazondolk op de speelplaats van 423 scholen en werd er gemeten in parken (362 sensoren), in 77 bedrijven en verenigingen, op landbouwakkers (500) en in natuurgebieden (100). Zo verzamelden ze unieke informatie over de impact van extreme weersomstandigheden (hitte, droogte, regenval) op onze directe leefomgeving.  De inrichting en het onderhoud van onze tuin blijken belangrijke factoren voor een aangenaam tuinklimaat.

Sanne de Rooij van het Departement Biologie UAntwerpen Campus Drie Eiken in Wilrijk: ‘Op basis van de resultaten kunnen we tips die je als tuinier zelf kan ondernemen meegeven. De tuinen in Vlaanderen bestaan voor een kwart uit verhard oppervlak (stenen terrassen, opritten) dat ondoorlaatbaar is voor regen en volop warmte uitstraalt in de zomer. Grijs oppervlak omzetten in groen zorgt voor verkoeling in de zomer en geeft ook kleinere kans op natte kelders bij intense regenbuien. De analyse toont aan: goed voor verkoeling op hete dagen, verkoeling tijdens zwoele nachten én het opvangen van regenbommen.’

‘Baken je tuin af door een ‘levende’ afsluiting. Stenen muren of betonplaten zorgen voor sterke opwarming door absorptie van zonnestraling en afgifte van hitte. Je tuin omgeven door een ‘levende’ afsluiting, zoals een haag of struiken, zorgt voor een open structuur waar de wind doorheen kan, en geeft een verkoelend effect door verdamping van de planten. De analyse toont aan: goed voor verkoeling op hete dagen en verkoeling op zwoele nachten. Zet bomen in als ‘natuurlijke parasols’. Je hoeft van je tuin geen bos te maken, maar een grote parasolboom is absoluut een aanwinst. Bomen verdampen water, creëren luchtstromingen en verkoelen instant. Onderschat die natuurlijke airco niet tijdens hete zomerdagen. Bomen helpen ook bij hevige regenval: hun bladerdek houdt water langer vast, waardoor de bodem minder water ineens te slikken krijgt.’

‘Lui zijn brengt op.  Sam Gooris wist het al jaren terug: Laat je gras maar groeien en loop wat minder achter die grasmaaier. Langere vegetatie zorgt voor meer verkoeling in de zomer, en beschermt je gras tegen uitdroging. Daardoor wordt de kans op een bruin gazon weer kleiner. Goed voor verkoeling op hete dagen en verkoeling op zwoele nachten. Wees nog luier en laat het afgereden gras liggen. Dat zorgt voor extra koolstof in de bodem, de grond wordt rijker aan organisch materiaal waardoor de waterabsorptiecapaciteit van de bodem vergroot, en dus minder kans op een bruin gazon bij aanhoudende droogte. Indien we koolstofarchief met z’n allen nog wat extra uitbreiden, dan halen we zo actief CO2 uit de lucht. Zo steekt  je gazon een handje toe voor het klimaat. Maar het belangrijkste wetenschappelijk advies: geniet nog meer van je tuin. De CurieuzeNeuzen spenderen gemiddeld 9 uur en 22 minuten per week in hun tuin. Verdubbel dat.’ (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten