• 19/06/2024

Samenwerking tussen Bonheiden en Nekker(pool), smart benches in Mechelen

MECHELEN – Het lokaal bestuur van Bonheiden blijft zich inzetten voor de promotie en verbetering van het innovatieve fietsregistratiesysteem Buck-e. De provincie Antwerpen stapt mee in het verhaal door een unieke samenwerking tussen Buck-e en De Nekkerpool.

Het lokaal bestuur van Bonheiden lanceerde in november 2016 een heuse primeur met een fietsregistratiesysteem voor alle leerlingen die in Bonheiden naar school gaan. Kinderen en ouders worden gestimuleerd om zich met de fiets of te voet van en naar school te verplaatsen, in plaats van met de wagen. Het aantal verplaatsingen wordt gemeten aan de hand van een RFID-sensor aan de boekentas of fiets van de scholieren. In de beginperiode kregen de kinderen in ruil dukaten die ze konden gebruiken op de kermis van Bonheiden. In mei 2019 schakelde Bonheiden over naar het fietsregistratiesysteem van Buck-e. Dit systeem werkt met een betaalkaart, de leerlingen sparen sindsdien digitale bucks in plaats van fysieke dukaten. De kinderen kunnen met deze betaalkaarten nog steeds hun ritjes op de kermis betalen. Dit jaar werd er zwaar geïnvesteerd in de hardware van het systeem. De leestoestellen die de verplaatsingen registreren werden op alle scholen vervangen door nieuwe en betere toestellen. Ook de sensors die aan de boekentas of fiets moeten bevestigd worden, werden vernieuwd.

Vanaf donderdag 1 september kunnen de kinderen hun bucks niet enkel uitgeven op de kermis, maar kunnen ze hiermee ook hun toegang tot De Nekkerpool in Mechelen betalen. Om dit te vieren en het nieuwe schooljaar positief aan te vangen krijgen alle kinderen die zich vorig jaar inschreven op buck-e een cadeautje: bucks ter waarde van 3,50 euro, voldoende om één keer gratis De Nekkerpool te bezoeken.

Sinds begin juli is Stad Mechelen de trotse eigenaar van twee smart benches. Via de banken, die werken op zonne-energie, kan je je smartphone vlot opladen. En dat blijkt na een korte evaluatieperiode een succes. Je vindt de oplaadbanken terug in ’t Hofke en Transit M, vergezeld van een gloednieuwe vuilnisbak. Het project, dat inzet op leefbaarheid van het openbaar domein, werd mogelijk door de steun van Mooimakers en het Europese UrbSecurity (URBACT).

Abdahman Labsir (Open Vld), schepen voor jeugd en preventie: ‘We zien zowel in ’t Hofke als op Transit M verschillende doelgroepen, waaronder vooral jongeren. Door met hen in dialoog te gaan, bleek dat er een grote nood was aan vrije tijdsmiddelen die niet enkel inzoomen op het sportieve. Jongeren zijn graag bezig met hun smartphone. De oplaadbanken bieden een toffe, rustige plek in het openbaar domein om even te babbelen, muziek te beluisteren, te surfen op het internet, filmpjes te maken of te bekijken, … In samenspraak met deze jongeren zijn er sinds de start van de zomer dus twee laadlocaties, pal in hun leefwereld, die inspelen op hun behoeftes. De banken zijn er voor onze jeugd, maar ze zijn ook ván onze jeugd. Door dit mede-eigenaarschap vertrouwen we erop dat zij de banken – en bij uitbreiding de sites – mee proper en leefbaar houden.’

Mooimakers, het Vlaamse initiatief dat zich inzet tegen zwerfvuil en sluikstort, zet de schouders mee onder dit project. De organisatie co-financierde een bank, en brainstormde mee over het idee om nieuwe vuilnisbakken met de boodschappen ‘Zo blijft het proper’ & ‘Doof en drop hier je peuk’ te plaatsen (EM / Foto Gemeente Bonheiden)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten