• 21/06/2024

Rubenshuis krijgt nieuw onthaalgebouw met belevingscentrum en leeszaal

ANTWERPEN – Het Rubenshuis maakte vandaag zijn plannen bekend voor de toekomst: Robbrecht en Daem architecten hebben een nieuw onthaalgebouw ontworpen, dat ingeplant wordt op Hopland. Het is een hedendaags antwoord op Rubens’ architectuur met verwijzingen naar zijn kunst. Met hedendaagse bezoekersfaciliteiten, een belevingscentrum, een museumcafé, een leeszaal en een omvangrijke bibliotheek is dit ontwerp een belangrijke schakel in de toekomstvisie van Rubenshuis en Rubenianum.

Het Rubenshuis is een rijke toeristische beleving op wereldschaal. De kunstenaarswoning ligt in een cluster van tuinen en gebouwen, waar ook het internationale onderzoekscentrum Rubenianum gehuisvest is. Dit samenspel van erfgoed, collectie, kennis en architectuur is uniek, maar de toename van de bezoekersaantallen -jaarlijks ongeveer 200 000 uit 30 verschillende landen – en de ontoereikende infrastructuur staan de ambities in de weg. Daarom voorzien de stad en Robbrecht en Daem architecten in een toekomstvisie die de druk op de site verlicht en de persoon van Peter Paul Rubens opnieuw centraal zet.

Een belangrijke hefboom voor de ontwikkeling van dit masterplan is een subsidie van Toerisme Vlaanderen van 2,9 miljoen euro. Stad Antwerpen zet haar schouders onder dit geïntegreerd plan met een genereuze investering. Zo vloeit er nog deze beleidsperiode zeventien miljoen euro naar de uitvoering van de werken. Die starten in het najaar van 2021 en verlopen gefaseerd. Het hele project is gerealiseerd in 2024.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘In het leven en werk van Rubens komen alle draden bij elkaar die Antwerpen hebben geweven tot de metropool die we vandaag zijn. Hij was naast een artistiek wonder ook een slimme zakenman en gedreven ondernemer, een gentleman-diplomaat, kind aan huis bij Europese koningen, prinsen en kardinalen. Zijn levensverhaal valt in een vuistdikke roman niet te vatten. Hij zoog talent aan zoals een spons water. Dankzij het masterplan voor zijn thuishaven aan de Wapper zorgen we ervoor dat onze volgende generaties Antwerpenaren en bezoekers zijn genie beter kunnen ontdekken. Bovendien wordt het Rubenshuis een spil voor de relance van ons cultureel en toeristisch leven.’

Nabilla Ait Doud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Bijna 400 jaar geleden bouwde Peter Paul Rubens een flamboyante kunstenaarswoning aan de Wapper. Zijn ‘palazzo aan de Schelde’ maakte toen al een overweldigende indruk op de Antwerpenaar van de zeventiende eeuw. Die unieke ervaring willen we met het vernieuwde Rubenshuis teruggeven aan de museumbezoeker van de 21ste eeuw, met een nieuw onthaal en een multimediaal belevingscentrum. We brengen verleden en heden op één site samen, met respect voor de bijzonder waardevolle collectie, maar met even veel durf en verbeeldingskracht als de Meester zelf.’

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Toerisme: ‘In het vernieuwde Rubenshuis zal je als bezoeker rechtstreeks binnenstappen in het leven van de grootmeester zelf. Dankzij de technologie van de 21ste eeuw word je in een vingerknip 400 jaar terug gekatapulteerd naar het Antwerpen van de zeventiende eeuw. Eens de werken hier klaar zijn, zal het Rubenshuis samen met de Rubenstuin, die minstens zo inspirerend is als het huis zelf, het ideale startpunt vormen om de vele sporen te ontdekken die Rubens met al zijn virtuositeit en creativiteit naliet in zijn stad.’ (EM / Afbeelding Cultuur Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten