• 18/07/2024

Rozenfeest in Vrijbroekpark, stad wijzigt plannen Groot Begijnhof op vraag bewoners

MECHELEN – Tijdens de Rozenfeesten op zondag 18 juni, van 13 tot 18 uur, geniet je van de rozentuinen in volle bloei in het Vrijbroekpark.

Het is al sinds 2019 geleden dat men de Rozenfeesten organiseerde. In die tijd is de rozencollectie enorm geëvolueerd. stielmannen beantwoorden graag al je vragen over rozen en leiden je met trots rond. Je kan de mooiste rozen aankopen bij verschillende rozenkwekers. Rozenveredelaars wijden je in over hoe ze nieuwe rozen maken. Aan de picknickplaats in het Engelse park, vlakbij de rozentuin volgen kinderen workshops over bloemen. Daar serveert men ijsjes, pizza, warme en frisse dranken waaronder  parkbiertje, Kruiperke. De Koninklijke Harmonie Mechelen, fanfare ‘t’ Akkoord, ‘Majoretski’ en de ‘Bonnie Blues’ zorgen voor muziek. In de rozentuin kan je onder een paraplu naar piepkleine parapluvertelsels luisteren. Je kan er ‘Les Silhouettes’ ontmoeten en genieten van hun act en je beluistert Franse chansons, gebracht door Tine Vandenbussche en haar accordeon.

De Rozenfeesten is een afvalvrij, rookvrij en autovrij evenement. Als je toch met de auto komt, parkeer dan op de Eekhoornparking. Voor mensen met een blauwe kaart zijn er parkeerplaatsen aan het Vrijbroekhof. De catering op het evenement is zo goed als volledig afvalvrij. Glazen flessen, herbruikbare bekers, borden en bestek kan je terugbrengen naar de eetstandjes. Op het ‘Zero Waste eiland’ sensibiliseert men alvast hoe je je afval kan terugschroeven. Alles wat je van thuis meebrengt (picknick, drank) dien je ook terug mee naar huis te nemen.

Enkele maanden geleden stelde stad Mechelen een reeks mobiliteitsmaatregelen voor het Groot Begijnhof voor. Buurtbewoners kregen de kans om mee te denken en feedback te geven. Op een nieuwe bewonersavond lichtte de stad haar aangepaste plannen toe.

Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘In maart kondigden we aan dat we om het Groot Begijnhof op te waarderen. We beperken het verkeer tot lokaal verkeer, er komen circulatiewijzigingen en we bundelen het parkeren aan de rand van het Groot Begijnhof.’ Een aangepast plan krijgt, na feedback van de bewoners, vanaf maandag 19 juni ook op het terrein vorm. Patrick Princen (Groen), schepen van openbare werken: ‘De werken verlopen in twee fasen. Komende maandag starten we met de vergroening van de Nonnenstraat en het plein voor de kerk, voeren we de mobiliteitsmaatregelen in met de invoering van een knip ter hoogte van de kerk en breiden we de schoolstraat uit naar de volledige Nieuwe Beggaardenstraat. Fase 1 loopt tot het einde van de zomer. In september leggen we de buurtbewoners de plannen voor de Schrijnstraat, Twaalf-Apostelenstraat en Moreelstraat voor. We willen tegen november/december ook daar de werken aanvangen. 

De oorspronkelijke plannen zijn dus bijgestuurd op basis van een bevraging aan de bewoners van het Groot Begijnhof. Eerder al werd beslist parking ’t Veer en de parking aan de Centjesmuur exclusief voor bewonersparkeren voor te behouden. Bewoners van het Begijnhof die hun bewonerskaart inleveren krijgen een korting van 50 euro per maand op een abonnement in de nieuwe parking Keerdok. Vandersmissen: ‘Op basis van de feedback van de buurt zullen vanaf 19 juni ook in de Nieuwe Beggaardenstraat, de Vrouw van Mechelenstraat en de Guido Gezellelaan enkel nog buurtbewoners kunnen parkeren. Daarnaast richten we de parking aan de Centjesmuur opnieuw in en worden drie standplaatsen voor deelwagens verplaatst wat een winst van vijftien extra parkeerplaatsen oplevert. Buurtbewoners zullen vier keer per jaar gratis een aanvraag kunnen doen voor een inname van het openbaar domein in de parkeervrije zone. Dit gaat in vanaf dit najaar. Er komen in de buurt vier extra kortparkeerplaatsen, waar een auto 45 minuten kan parkeren voor één  euro. De schoolstraat zal vanaf 19 juni worden uitgebreid naar de hele Beggaardenstraat. Het hele Groot Begijnhof krijgt ook het statuut ‘woonerf’, een belangrijke aanpassing in functie van de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten