Rouwregister voor Reinhilde Decleir, twee aanwinsten voor Rubenshuis
ANTWERPEN – Het Antwerpse stadsbestuur betuigt zijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden van de overleden actrice en theatermaakster Reinhilde Decleir (73). Naast haar straffe acteerwerk was Reinhilde de bezielster en oprichtster van het Antwerps sociaal-artistiek gezelschap Tutti Fratelli. Naast een rouwregister in stadsloket Antwerpen-Harmonie, voorziet de stad ook een online rouwregister dat online staat.
Reinhilde werd geboren in 1948 en volgde een opleiding aan Studio Herman Teirlinck. Als actrice vertolkte ze verschillende rollen in televisiereeksen, theaterstukken en films. De afgelopen tijd was ze op televisie te zien in de series ‘Grond’, ‘Into the night’, ‘De infiltrant’, ‘Beau séjour’ en ‘Chaussée d’amour’. Ook in de komische reeks ‘Loslopend wild’ speelde ze meerdere seizoenen.
Het hart van Reinhilde Decleir klopte voor het theater. Ze speelde in tal van voorstellingen maar was vooral bekend als oprichtster van het sociaal-artistieke gezelschap Tutti Fratelli in Antwerpen. Met dit gezelschap maakte ze voorstellingen met kansarme mensen uit onze samenleving. Het rouwregister is terug te vinden in de inkomhal van stadsloket Antwerpen-Harmonie (Harmoniepark 1, 2018 Antwerpen). Dit zal ook ondertekend worden door het college van burgemeester en schepenen. Tot en met vrijdag 15 april kan wie wil hier terecht om een boodschap achter te laten.
Men kan in het stadsloket terecht tijdens onderstaande openingsuren: vandaag nog tot 20 uur, op vrijdag 8 april tussen 8 en 14 uur, op zaterdag 9 april tussen 8 en 12 uur, op maandag 11 april tussen 9 en 15 uur, op dinsdag 12 april tussen 12 en 20 uur, op woensdag 13 april tussen 8 en 17 uur, op donderdag 14 april tussen 12 en 20 uur en op vrijdag 15 april tussen 8 en 14 uur. Wie wil kan ook een boodschap achterlaten op www.antwerpen.be/rouwregister. Rouwbetuigingen kunnen ook hier tot en met 15 april.
Het Rubenshuis heeft er twee aanwinsten bij: Berglandschap met saters en geiten bij een waterval van Vlaams landschapsspecialist Paul Bril (1554-1626) en de antieke sculptuur Trapezophoros (tweede eeuw). Voor beide kunstwerken is het Rubenshuis geen onbekende bestemming. Het landschapsschilderij van Bril is prominent weergegeven op het schilderij ‘De Kunstkamer van Cornelis van der Geest’. Brils werk prijkt nu naast de Kunstkamer. Tussen 1618 en 1626 bevindt Trapezophoros zich in Rubens’ collectie en dient het beeld meermaals als inspiratie voor zijn werk. Na 400 jaar komt het werk terug thuis. Met de steun van de Vrienden van het Rubenshuis slaagde het museum erin om deze kunstwerken permanent te verwerven ter ere van voormalig directeur Ben van Beneden.
Het nieuw aangekochte schilderij Berglandschap met saters en geiten bij een waterval (circa 1616–1619) is een topwerk van de Antwerpse landschapsschilder Paul Bril (1554-1626) die in Italië internationale faam verwierf. De nieuw aangekochte sculptuur is een Trapezophoros, een luxueus gebeeldhouwde steun voor een wandconsole of tafel. Het is een antiek marmeren beeld afkomstig uit Griekenland of Klein-Azië. De twee aanwinsten geven inzicht in Rubens’ activiteit als kunstenaar en verzamelaar en nemen daardoor in de collectie een sleutelpositie in. (EM / Foto LUCID)