• 12/07/2024

Rotonde station Mechelen wordt doorgeknipt, nieuwe Vesten krijgen kleur

MECHELEN – Ondanks het korte oponthoud voor de werkzaamheden aan de rotonde in de stationsomgeving van Mechelen, werd ondertussen wel al gewerkt aan het wegnemen van een aantal van de verhoogde delen. Komende maandag wordt het knippen van de rotonde wel uitgevoerd. Een deel van het wegdek tussen de H. Conscience- en Leopoldstraat wordt dan opgebroken en onthard. Vanaf maandag kan men ook niet meer vanaf de rotonde richting de Vaartdijk rijden (zie simulatie). Verkeer dat naar dit stuk van de Stationsstraat en de Vaartdijk wil gaan, rijdt dan via de Van Kerckhovenstraat. Een week later starten ook de werkzaamheden in de Leopoldstraat zelf.

Patrick Princen (Groen), schepen van openbare werken:  ‘De werkzaamheden in de stationsomgeving zullen in totaal ongeveer een halfjaar duren, maar zullen op kortere termijn al een meerwaarde bieden. Denk maar aan de groenere aanblik die de rotonde aan het station zal krijgen of de nieuwe fietspaden in beide rijrichtingen, die in de Leopoldstraat worden aangelegd. Zo houden we gelijke tred om eens het nieuwe station er staat ook een mooie en veilige stationsomgeving te realiseren die erbij past.

Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen van mobiliteit: ‘Na de werkzaamheden verandert ook de verkeerscirculatie in de omgeving drastisch. We willen daarmee veilige en rustige routes creëren voor zachte weggebruikers, zonder de bereikbaarheid met autoverkeer uit het oog te verliezen. Met de fasering van de werken zullen er de komende weken in de verschillende aanrijroutes regelmatig aanpassingen nodig zijn. Hou dus zeker goed de signalisatie en de laatste informatie op onze website in de gaten.’ Info: www.mechelen.be/stationswijk-werf, www.mechelen.be/stationsplein.

De ontharde delen aan de Nieuwe Vesten krijgen steeds meer kleur: 590 nieuwe bomen worden de komende dagen gepland naast 38 meerstammige bomen die worden voorzien in de plantenbakken zelf. Verder zijn er in totaal 100 000 planten geleverd voor in de verschillende onthardingszones en plantenbakken.

Patrick Princen zette afgelopen week samen met collega’s burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld), Vicky Vanmarcke en schepen van welzijn Gabriella De Francesco (Groen) de eerste stap met de aanplant van een tiental bomen op de Astridlaan. Princen: ‘Op het vlak van mobiliteit is het ondertussen duidelijk geworden hoe ‘De Nieuwe Vesten’ er zullen uitzien, op het vlak van vergroening is dat nog veel minder duidelijk. Om alvast een voorproefje te krijgen van de vernieuwing, starten we nu met aanplanten van heel wat extra groen. De nieuw aangelegde plantvakken en de geplaatste bakken ondergaan een heuse metamorfose. Tegen de lente zullen ze voor een explosie aan kleuren zorgen. Denk er nog bijna 600 bomen bij en je krijgt, ook in de tijdelijke situatie, al een mooi en bio-divers geheel waar alle gebruikers en bewoners van de vesten plezier zullen aan beleven.’

Maanrock zal ook dit jaar drie dagen duren. De organisatie maakt meteen ook bekend welke grote naam de openingsavond zal kleuren: Bart Peeters.

Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest: ‘Vrijdag is eigenlijk een ideale dag om naar Maanrock af te zakken. Je kan de werkweek feestend afsluiten en je dan rustig klaarmaken voor de volgende Maanrock-dag. Ook voor de horeca is die extra dag Grote Markt een goede zaak. Dat bleek vorig al. Maanrock is de voorbije jaren gegroeid, maar we willen het aangenaam houden voor onze bezoekers. De derde dag Grote Markt gaat daarbij helpen.’ Christian Michels, voorzitter Horeca Mechelen en zaakvoerder van restaurant Cosma: ‘Deze  beslissing kunnen we alleen maar toejuichen. Vorig jaar was voor ons een succes. Maanrock lokt veel volk en alle extra omzet is welkom na de drie horrorjaren voor onze sector.’ (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten