• 21/05/2024

Rosa robot van AZ Klina Brasschaat plaatste zijn 1 000ste knieprothese

BRASSCHAAT – In AZ Klina in Brasschaat werd voor de 1 000ste keer een knieprothese geplaatst met behulp van de ‘Rosa robot’.

Investeren in deze technologie bleek een succes. De resultaten zijn bijzonder goed: patiënten herstellen sneller en de knie voelt natuurlijker aan.

In nog geen twee jaar tijd plaatsten twee orthopedische chirurgen 1 000 knieprotheses met deze nieuwe techniek. Een uitzonderlijke prestatie, waarmee het ziekenhuis tot de Europese top behoort.

Nog geen twee jaar geleden maakten orthopedische chirurgen Raf De Vloo en Aad Dhollander voor het eerst gebruik van de Rosa robot voor het plaatsen van een totale knieprothese.

De ROSA-robot (Robotic Surgical Assistant) is een robot-arm die helpt bij het plaatsen van een knieprothese.

De technologie van de Robot helpt om een vóór de operatie patiënt-specifiek 3D plan voor de plaatsing van de knieprothese zo exact mogelijk uit te voeren.

Daarnaast geeft de robot ook tijdens de operatie feedback over  de positie van de prothese en de balans van het gewricht, hetgeen de chirurg toelaat tijdens de operatie nog wijzigingen aan te brengen om de prothese zo optimaal mogelijk te plaatsen.

De robot combineert navigatietechnologie met een robotarm die de chirurg begeleidt bij het verwijderen van weefsel en bot tijdens de plaatsing van de prothese.

Dr. De Vloo: ‘Ik zou niet meer zonder Rosa willen opereren. De resultaten zijn verbluffend. Ik durf te stellen dat 98 procent van de patiënten het echt goed maakt sinds we op die manier protheses plaatsen.’

‘Dat is toch beduidend meer dan met de vroegere conventionele techniek. De operatie is minder invasief, waardoor patiënten sneller herstellen.’

‘Daarnaast voelt de knie ook natuurlijker aan, omdat we met de Rosa-techniek de natuurlijke positie van een been beter kunnen bewaren. Dat betekent veel meer comfort voor de patiënt.’

Dr. Hollander: ‘We hebben deze techniek volledig omarmd. We plaatsten in nog geen twee jaar tijd met twee chirurgen al 1 000 totale knieprotheses met de Rosa robot.’

‘Al vanaf dag één zijn we volledig op deze nieuwe techniek overgestapt. We behoren hiermee tot de Europese top en we willen die positie alleen maar verstevigen.’

Belangrijk is te benadrukken dat de ROSA robot fungeert als een hyperprecieze assistent van de chirurg, waarbij de chirurg zelf de uiteindelijke handelingen uitvoert, en de robot geen invasieve handelingen verricht.

Bij de plaatsing van een knieprothese moeten zowel de positie als de speling van het gewricht  correct zijn. Hoe preciezer dat wordt uitgevoerd, hoe natuurlijker de prothese aanvoelt.

In dat licht wordt er in AZ Klina ook uitgekeken naar een nieuwe toepassing van de robot: de Rosa Hip, voor het plaatsen van heupprotheses.

Het is nog wachten op goedkeuring van de Europese gezondheidsinstellingen om de techniek ook in ons land te mogen gebruiken. Zodra dat kan, wil AZ Klina deze technologie als een van de eersten toepassen. (EM / Foto AZ Klina)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten