• 20/04/2024

Roma eerde grote en kleine Borgerhoutse  helden tijdens Gala van de Gouden Reuskens

BORGERHOUT –  Vanavond werden grote en kleine Borgerhoutse helden gehuldigd tijdens de derde editie van het Gala van de Gouden Reuskens. De meer dan 100 genomineerden in acht  categorieën waren zeer divers, een jury van 30 Borgerhoutenaren kreeg de eer om de winnaars te kiezen in zeven  categorieën en in één categorie lag het laatste woord bij de 1 200 Borgerhoutenaren in de (uitverkochte) Roma. Zij verkozen dé supervrijwilliger van Borgerhout uit 17 kandidaten in de categorie BorgerBouwer.

In BorgerMondo vooral grote internationale namen en twee straffe winnaars: balkunstenaar Jeremy Doku en streetartkunstenaar Zahra Eljadid (ex-aequo). Illustratrice en kunstenares Zahra Eljadid organiseerde het allereerste streetartfestival in de Irakese hoofdstad Bagdad,  samen met de Irakees Amir Kardes Al Tememi, die nog in België heeft gewoond. The Artistic Oasis werd een festival waarop kunstenaars uit drie continenten de stad mooier maakten met hun composities. Zelf zorgde Zahra ook voor een prachtige muurschildering in Bagdad. Die sluit aan bij een uitbundig streetartkunstwerk dat ze een jaar eerder maakte op een muur aan het Terloplein. Jeremy Doku (21) , de ‘Bom van Borgerhout’, is sinds zijn transfer naar Manchester City nog meer op dreef.

Categorie BorgerNieuw is eerder voor al wie nog maar pas komt piepen: debuutroman van een schrijver tot startende ondernemers die meteen opvielen, het Gala zet hen meteen mee op de kaart. SPIL combineert een werkplek voor creatieve ondernemers met een koffiebar en buurtplek sinds mei 2023. Initiatiefnemers Eline Wouters en Mante Bridts vormden een woonhuis om tot een koffiebar met ateliers. De naam Spil verwijst naar de Spillemansstraat, maar ze zijn ook als het ware een Spil voor de buurt en weten als geen ander fijne initiatieven uit hun mouw te schudden.

 

Amalia De Roover wordt  BorgerRookie voor jong talent. Met haar podcast ‘Regen voor Maïmouna’ won ze de Korte Golf 2023, dé wedstrijd in Nederland en Vlaanderen voor de beste podcasts van drie minuten. En Amalia won ook de publieksprijs. Dat iemand met twee  prijzen ging lopen, was nog nooit gebeurd.  En het is niet dat Amalia die prijzen zomaar cadeau kreeg, want er waren 56 inzendingen. Antwerp Wet Wheels bestaan precies 30 jaar, het was in de jaren 90 de eerste duikclub in ons land die zich richtte op duikers met én zonder een beperking. Zij werden BorgerBende.

Ahmed Sababti werd BorgerBelg (nationale bekendheid). Op zeventienjarige leeftijd debuteerde Ahmed Sababti bij de Rode Duivels in het futsal. Zowat twintig jaar later heeft hij meer dan 100 caps achter zijn naam staan. BBC Gembo, judoclub Yoshi Kwai en Kras Sport zorgen samen voor een sportieve studieplek in Borgerhout. Zij wonnen de prijs BorgerBeeldig (mooimaker).

 

 

 

 

 

De vrijwilligers van De Roma werden BorgerBouwer (supervrijwilliger). Elke dag poetsen ze De Roma van boven tot onder. Ze zetten de zaal vol stoelen of tafels en halen die na het evenement weer weg. Verder koken ze vers eten voor artiesten en medewerkers, rollen ze affiches op, verkopen ze tickets en nog zoveel meer. Meer dan 600 vrijwilligers, jong en oud, arm en rijk, voelen zich welkom in De Roma.
Ali El Moussaoui kreeg BorgerGoud , een lifetime achievement. Ali El Moussaoui is een fenomeen in Borgerhout. Wandelt hij over straat, dan kent hij zowat iedereen, en omgekeerd.. Al 28 jaar zet hij zich in voor Borgerhout en haar inwoners. Jarenlang was Ali jeugdwerker bij Kras, vandaag is hij aan de slag bij SAAMO als stafmedewerker. Ali ligt zelf aan de basis van het project Samen op straat. Dat mikt op jongeren die de weg enigszins kwijt zijn en niet goed weten waar ze terechtkunnen.

Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten