• 18/07/2024

Roland Bergeys uit Mortsel schrijft boeken, maakt tv en gaat weer optreden

MORTSEL – Drie jaar geleden werd Roland Bergeys uit Mortsel doof als gevolg van een bijwerking na inname van een bloedverdunner. ‘De toestand is onomkeerbaar. Ik was muzikant. Nu kan ik Bach niet meer van de Beatles onderscheiden. Zonder toestellen hoor ik iets, met heel ver vormde, galmende klanken.’ Ons gesprek  vond dan ook plaats in het bijzijn van Leentje, zijn echtgenote, die optrad als ‘tolk’.

‘Ik heb jarenlang optreden met een eigen gezelschap, Berline en Borsalino. Wij trokken rond met verhalen uit beide wereldoorlogen, het volksleven, het schipperskwartier,… tot muziek in 2018 voor mij plots chaos werd. Een paar dagen nadat ik medicatie had ingenomen was ik doof. Jouw stem komt bij mij door als die van een robot en vrouwenstemmen klinken net alsof iemand spreekt nadat hij helium heeft opgesnoven. Ik versta 60 procent van wat er gezegd wordt, uiteraard met de nodige hulpmiddelen.’

Bergeys trad niet alleen op, hij schrijft ook boeken. ‘Ook die gaan over de wereldoorlogen I en II en er zaten ook trillers bij die ik liet uitgeven bij Lannoo of de Vries-Brouwers. Nu ben ik bezig met de geschiedenis van de steenbakkerijen rond Niel. Ik breng verhalen van rond 1900. Die zijn gedeeltelijk fictief maar worden wel aangevuld met getuigenissen van mensen uit de streek. Ik ben erin geslaagd om alle verenigingen die met de materie bezig zijn samen te brengen. Makkelijk ging dat allemaal niet. Samen komen was, omwille van corona, geen optie en telefoneren lukt niet. Communiceren moest wel via mail gebeuren.’

Bovendien is Roland tv-maker. ‘Een drietal jaar geleden vroeg Michel Follet me of ik een boekenprogramma wou maken voor EclipsTV. Op 6 juni 2019 verzorgden we onze eerste uitzending. Die opnames gebeuren bij mij op de zolderkamer. De auteurs die aan het woord komen sturen hun materiaal door. Onze uitzendingen trekken tot 10 000 kijkers.’ Boekenfoyer wordt elke tweede donderdag, derde zaterdag en vierde zondag van e maand uitgezonden via Eclips TV. ‘Die zender verdient wel wat meer aandacht want in feite is het de enige nationale zender die zich richt naar senioren. Michel Follet verzorgt er nog steeds een uitzending, er zijn liedjesprogramma’s, quizzen en series uit de oude doos. Bij momenten haalt men 300 000 kijkers. Vroeger had ik ook een radioprogramma, Minerva  Foyer.’

Plots haalt hij een gitaar tevoorschijn. Wat we horen klinkt perfect. ‘Dat komt omdat ik nog weet waar ik mijn vingers moet plaatsen want in mijn oren klinkt alles verschrikkelijk vals.’ Naast het boeken schrijven heeft hij nog meer ambities. ‘Ik hoop terug te gaan vertellen met mijn accordeonist Bart Wils. Als hij speelt moet ik wel mijn hoortoestel uitzetten want die klanken verdraag ik niet. Jammer genoeg zal er geen interactie zijn met het publiek. Applaus hoor ik immers niet meer.’ Bergeys werd geboren in Mortsel – net zoals zijn echtgenote – en hij woont er nog steeds. ‘Ik ben geboren op 26 oktober 1954 en ik was de eerste baby die in het Sint-Jozefziekenhuis in een couveuse heeft gelegen. Ik ben naar het atheneum van Mortsel geweest en heb wel even in Berchem gewoond.’ Zijn boek, dat als titel ‘Kleistreken’ meekreeg wordt in november voorgesteld en telt 200 bladzijden. ‘Het gaat niet alleen over de steenbakkerijen in de Rupelstreek. Ik maak ook vergelijkingen met Nederland, Gent en de ambulante steenbakkerijen. Ik heb nog plannen genoeg. Ik blijf het halfvolle glas zien en ben enorm blij dat ik dit nog kan doen.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten