• 24/07/2024

Rol van De Garage in Mechelen versterkt, pendelbus op zaterdag naar Malinas

MECHELEN – Vorige week kondigde Mechelen de volgende stap aan om rond actuele kunst nationaal en internationaal een toonaangevende rol te spelen. De stad wil de huidige werking van De Garage versterken. De vernieuwing van de cultuursite biedt de kans om de unieke tentoonstellingszalen in het Cultuurcentrum van Mechelen in te zetten als nieuwe uitvalsbasis. De ambitie om talentvolle kunstenaars op een hoger niveau te tillen, blijft meer dan ooit overeind. De Garage verdwijnt dus niet, maar verhuist. Heel wat kunstenaars uitten de afgelopen week hun bezorgdheid en kritiek. Vandaag ging de stad met hen dialoog.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Deze zalen behoren volgens kenners tot de mooiste van Europa. Door hun lichtinval en concentrische structuur nodigen ze uit tot creatie en dialogerende presentatie. Heel wat kunstenaars exposeerden al onder de noemer De Garage in de tentoonstellingszalen van Cultuurcentrum Mechelen, vaak zelfs op eigen vraag. De Garage is dus al vertrouwd met de zalen, we hebben al bewezen dat het kan. De oefening die nu voorligt, zien we dan ook absoluut als een win-win: we investeren in een unieke locatie voor actuele kunst en het huidige gebouw van De Garage kan dienen als bijkomende ruimte voor het Deeltijds Kunstonderwijs dat met een ernstig plaatstekort kampt.’

Op de geplande verhuis kwam de afgelopen week heel wat kritiek en bezorgdheid dat de werking van De Garage zou verdwijnen. Siffer: ‘We hebben absoluut begrip voor deze bezorgdheden. Het getuigt van een grote betrokkenheid op de actuele kunsten. Vandaag organiseerden verschillende kunstenaars een publiek debat. We hebben afgesproken om dit moment aan te grijpen om in dialoog te gaan en een open en sereen gesprek te voeren. Dit is een oefening die we nog steeds heel graag samen willen maken, met kunstenaars van binnen en buiten Mechelen. “Wie De Garage gaat coördineren, laten we ook geheel open. De Garage en ons Deeltijds Kunstonderwijs staan dus niet in concurrentie met elkaar. Voor de kunst en cultuur in Mechelen is deze operatie een vooruitgang.’

Het Winkelpark Malinas was tot dusver enkel op weekdagen bereikbaar met het openbaar vervoer. Daar kwam vandaag verandering in. Eigenaar Mitiska REIM van Malinas werkt samen met De Lijn om ook op zaterdag een busverbinding in te leggen tussen het winkelpark en het station van Mechelen. De eerste maand zal gebruik van deze pendelbus gratis zijn.

Deze pendelbus zal elke zaterdag, tussen 10 uur en 17u30, twee keer per uur rijden. Hierdoor zullen het Winkelpark en het bedrijventerrein van maandag tot en met zaterdag bereikbaar zijn: tijdens de week met de reguliere buslijn 6, op zaterdag met de pendelbus. Jan Du Bois van Mitiska REIM: ‘Het was vanaf de opening van het winkelpark in oktober vorig jaar een bezorgdheid dat Malinas op zaterdag niet met de bus bereikbaar was. Te meer daar we merken dat de bus tijdens de week druk gebruikt wordt. We zijn verheugd dat we samen met de stad een oplossing hebben kunnen uitwerken met De Lijn. Het eerste jaar nemen we, in afwachting van een structurele oplossing, de integrale kostprijs op ons. Voor de pendelbus werd een nieuwe halte gecreëerd op het terrein van Malinas. Langs de rondweg aan de grote rietvijver heeft men een halte aangelegd in grasdallen. Tijdens de week kan deze ook gebruikt worden voor autobussen met reizigers die een hapje komen eten in Maneblusser City. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten