• 14/07/2024

RiksjaRijden kan voortaan ook op Linkeroever

ANTWERPEN – Met twee Zorgzame buurten stapt het Zorgbedrijf in het project RiksjaRijden van AXIvzw. In augustus werd het contract ondertekend. Na evaluatie kunnen andere buurten volgen. Eén van de Zorgzame buurten die nu instapt is Linkeroever. Weldra worden vanuit WZC ’t Zand en DC Linkeroever riksjatochten ondernomen voor de minder mobiele bewoners.

 Naar aanleiding van de Burgerbegroting district Antwerpen organiseerde AXIvzw een stemloket in DC Linkeroever. Tijdens dit stemloket werd de Oorkonde ‘Levenslang partner RiksjaRijden’ overhandigt aan buurtzorgmanager Thierry Severi, Zorgzame buurt Linkeroever, Zorgbedrijf Antwerpen. RiksjaRijden is een deelsysteem van aangepaste fietsen om minder mobiele mensen kansen te geven om buiten te komen. Vrijwilligers werken samen met woonzorgcentra, dienstencentra, buurtwerken, jeugdzorg, organisaties voor mensen met beperkingen …

 In plaats dat ieder zelf een aangepaste fiets koopt, doet de partner van RiksjaRijden een eenmalige bijdrage van 1 500 euro en krijgt zo toegang tot de Riksjavloot van AXIvzw. Zo zijn er intussen veertien riksja’s beschikbaar voor circa 60 partners, in een deelsysteem (riksja, rolstoelfiets, duofiets…). Met een gesolidariseerde onderhoudsbijdrage van 300 euro per jaar hoeft niemand zich zorgen te maken over verzekering van de fietsen, verzekering van de vrijwilligers, onderhoud, defecten of schade, transport (naar de fietsenmaker), een nieuwe batterij, werving en attenties voor vrijwilligers. Iedereen die de kostprijs van aangepaste fietsen en hun onderdelen kent weet dat deze bedragen niet volstaan maar AXI engageert zich om hiervoor bijkomende fondsen te zoeken. In dat geval gebeurt dat door deelname aan de Burgerbegroting district Antwerpen (waarvoor in DC Linkeroever vandaag een stemloket georganiseerd werd) en de Burgerbegroting district Ekeren.

De uitdagingen zijn enorm voor een vrijwilligersbeweging, niet in het minst het technische. Een wiel demonteren om een band te vervangen is net iets anders bij een Riksja dan bij een fiets. Een hydraulische (schijf)rem afstellen heeft een gewone fietser nog maar zelden gedaan. Daarom organiseert AXIvzw vanaf woensdag 13 september een opleiding Riksjahersteller met een professionele lesgever. Deze vindt plaats in het Riksja-atelier. Meer info verkrijg je door een mailtje te sturen naar AXIvzw@hotmail.be.

Luc De Rooms is bezieler van RiksjaRijden. Hij begon zelf als Riksjavrijwilliger bij Open Huis maar bouwt nu een uniek beheer- en uitleensysteem voor riksjafietsen uit, met de hulp van tientallen vrijwilligers. ‘Heel fijn is dat ongeveer de helft van de ploeg vrijwilligers zelf ‘afgeschreven is door de maatschappij’. Dat gaat van gepensioneerden over mensen met gedeeltelijke of volledige invaliditeit, mensen in begeleid zelfstandig wonen, rolstoelgebruikers, mensen met zware medische achtergrond, taakgestraften, jonge migranten… Iedereen zet zich in met wat hij of zij nog kan doen. Dat is soms niet veel meer, maar vele kleintjes maken het RiksjaRijden tot wat het is, een groot verbindend verhaal.’

Buurtzorgmanager Thierry Severi: ‘Dit project past perfect in het concept Zorgzame buurt wat sinds enkele jaren geleden in de wereld van de zorg gebruikt wordt. Via een zorgzamebuurt werking willen we alle bewoners zorg op maat bieden. Zo ben ik binnen de Zorgzame buurt Linkeroever verantwoordelijke voor WZC ‘t Zand, dienstencentrum Linkeroever, 130 serviceflats en de thuiszorg bestaande uit thuisverpleging, gezinszorg en poetshulp. Ik wil mensen uit hun isolement halen, meer beleving bieden, hen laten genieten van een uitstap met de wind in de haren, verbinding maken. Het lijkt een kleine zorg, maar het is zo belangrijk voor mensen wiens leefwereld beperkt is tot het domein van het WZC of DC en de blok er rond of de auto van de familie. Een riksja geeft veel mogelijkheden die een auto niet heeft: je kan ermee fietsen op de wandeldijk van Linkeroever, de vele parken in de stad,  de nieuwe kaaien, de Meir… Vanmiddag overhandigde AXIvzw de Oorkonde ‘Levenslang Partner RiksjaRijden’ aan Thierry Severi, in het DC Linkeroever. (EM / Foto Luc De Rooms)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten