Rik Verwaest, toekomstig burgemeester van Lier, hielp bij afvalophaling
MECHELEN – Net als gisteren staken ook vandaag enkele politici uit het werkgebied van IVAREM de handen uit de mouwen. Mieke Vandenbrande (CD&V-milieuschepen in Bonheiden) zamelde selectieve afvalstoffen in en bereidde een middagmaaltijd voor de parkwachters van het recyclagepark in haar gemeente, Ingeborg Van Hoof (CD&V-gemeenteraadslid) en Willy Beullens (CD&V-milieuschepen) uit Berlaar gingen ook in hun gemeente de parkwachters helpen en Sylke Pex (CD&V-gemeenteraadslid in Sint-Katelijne-Waver) was een hele dag vrijwilliger bij de Infolijn van VLAREM in Mechelen.
Lier was echter het best vertegenwoordigd. Ivo Andries (Open Vld-milieuschepen) hielp op het recyclagepark van de stad, net als de 77-jarige burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).
Maar de meest ‘opmerkelijke’ vrijwilliger was Rik Verwaest (N-VA-schepen), de opvolger van Boogaerts. Hij meldde zich om 6u30 bij IVAREM in Mechelen en deed een afvalronde in Muizen. ‘Fysiek was het enorm zwaar. Het was een bijzondere ervaring die naar meer smaakt.’
‘Volgend jaar doe ik het een volledige dag. Mijn respect voor de afvalophalers is alleen maar gegroeid. Nu zal ik meer de klachten kunnen relativeren van mensen die het niet vinden kunnen dat het afval blijft staan door overmacht.’
Interafval is het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), alle Vlaamse afvalintercommunales en andere lokale besturen die instaan voor lokaal afvalbeleid.
Uit de resultaten van een onderzoek dat Interafval eerder dit jaar voerde bij medewerkers van de afvalteams van de verschillende Vlaamse afvalintercommunales blijkt dat maar liefst 90 procent te maken kreeg met een vorm van agressie (verbale dan wel fysieke agressie). De enquête werd afgenomen bij 235 ophalers en parkwachters en 86 medewerkers van telefonische infolijnen.
36 procent van de Vlaamse afvalophalers krijgt minstens één keer per week te maken met verbale agressie, in 2019 was dat nog twintig procent. Ook bij de medewerkers van de telefonische infolijnen geeft bijna 50 procent aan minstens één keer per week scheldende of roepende bellers te woord te staan. Bij de parkwachters is de tendens iets beter. 25 procent van hen krijgt wekelijks te maken met verbale agressie; in 2019 was dat nog 37 procent.
Dan heb je nog de fysieke agressie. Die kwamen het voorbije jaar voor bij dertien procent van de parkwachters (in 2019 22 procent) en bij vijftien procent van de ophalers (in 2019 twintig procent).
Positieve noot is dat de bevraagden ook aangeven iets meer complimenten te ontvangen van inwoners. 49 procent van de parkwachters krijgt er minstens één per week ( in 2019 46 procent), 42 procent van de ophalers (in 2019 40 procent) en 33 procent van de medewerkers bij de infolijn.
Edwin MARIËN
Afbeelding IGEAN