• 20/06/2024

Rik De Saedeleer heeft zijn plein in Mechelen, gratis busvervoer met eindejaar

MECHELEN – Vandaag heeft de stad Mechelen officieel het Rik De Saedeleerplein ingehuldigd. Het ligt aan de voet van de recent geopende Keerdokparking. Dit gebeurde in het gezelschap van de dochters (Mia en An) van voetballer (Racinger) en sportverslaggever Rik De Saedeleer.

Het Rik De Saedeleerplein is een publieke ruimte rondom het parkeergebouw Eandistip als onderdeel van het project Keerdok Mechelen. Algemeen fungeert de publieke ruimte als knooppunt waarin de verkeersstromen van fietsers en voetgangers elkaar kruisen. Verder wordt het ingericht als ‘het welkomstplein’, met een aantal zitmogelijkheden, enkele haagblokken met informele paden, enkele bomen en een drinkfontein. Koen Anciaux (Open Vld), schepen van eigendommen: ‘Het welkomstplein heet voortaan het Rik De Saedeleerplein. Net zoals de familie, Carl Huybrechts, Mark Uytterhoeven en Racing Mechelen-voorzitter François de Keersmaecker ben ik hier heel erg blij mee. De ligging en inrichting is Rik De Saedeleer waardig.’

Rik De Saedeleer is geboren in Mechelen op 17 januari 1924 en overleed in Knokke op 3 maart 2013. Na zijn voetbalcarrière bij Racing Mechelen werd hij sportjournalist bij de BRT. Diverse van zijn quotes zoals ‘Daar is em! Daar is em!’ en ‘Dag moeder!’ zijn legendarisch. In 2008 kreeg hij voor zijn werk de Vlaamse Televisie Carrière Ster uitgereikt door de Vlaamse Televisie Academie.

Anciaux: ‘Rik was een journalistiek icoon. Hij stond op alle Europese en internationale voetbalwedstrijden paraat en deed ook alle live verslaggeving van de wedstrijden van de Rode Duivels. Wanneer hij commentaar gaf schoten de kijkcijfers van de VRT de lucht in. De mate waarin hij gewaardeerd en gerespecteerd werd blijkt uit het feit dat zelfs meerdere voetbalcoaches hem raadpleegden voor advies.’ Carl Huybrechts: ‘Ik ben zeer blij dat Rik De Saedeleer op deze manier geëerd wordt in Mechelen. Eindelijk een plein voor ons monument.’ In het najaar van 2011 bracht Huybrechts  het boek  ‘Rik De Saedeleer. De stem van ons voetbal’ met de memoires van de sportverslaggever uit.

Ook dit jaar voorzien stad Mechelen en De Lijn op oudjaar vijf feestbussen die de omringende dorpen en gemeenten met het stadscentrum verbinden. Voor wie een sms-ticket registreert zijn alle bussen van en naar Mechelen gratis tussen 18 uur op zaterdag 31 december en het einde van de dienstregeling op zondag 1 januari. De feestbussen kaderen in de traditionele verkeersveiligheidscampagne op oudjaar. Stad Mechelen voorziet een bedrag van 7 650 euro voor een derdebetalersregeling van de feestbussen.

Volgende feestbusverbindingen worden ingelegd: Mechelen-Duffel-Lier, Mechelen-Walem-Rumst-Aartselaar-Wilrijk-Groenplaats, Mechelen Station-Battel-Heffen- Leest-Hombeek-Station-Veemarkt – Nekkerspoel, Mechelen-Zemst-Vilvoorde en Mechelen-(Muizen)-Leuven. Bewoners kunnen gratis tickets aanvragen vanaf donderdag 1 december via https://sim.delijn.be/optiext/optiextension.dll?ID=Ji6J2drr9bohlq3pnN8yzhvqpgtqJiSN9P0cM9w3NghaMyFhLM88LRWCdbZXKeoqeWC71oZAqfx6J1&DBS=Mechelen. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten