• 19/06/2024

‘RIJP, de kunst van het telen’ schetst – nu zondag – de passie van fruit- en groentetelers

MECHELEN – Hoe fotogeniek vakmanschap van hier is, kan je ontdekken op ‘RIJP, de kunst van het telen’. In deze pop-upexpo schetst fotograaf Jimmy Kets de professionele passie van twaalf lokale telers van BelOrta, de Belgische fruit- en groentecoöperatie. Acteur Stefaan Degand kleurt de bijhorende luisterverhalen. Te bekijken en te beluisteren enkel nu zondag in het Maurus Moreelshuis in Mechelen van 10 tot 18 uur.

Glenn Sebregts (zie foto), hoofd Marketing bij BelOrta: ‘In een land als België zijn we fier op ons culinair erfgoed, ons bier, onze frietjes, onze chocolade,… maar we kennen het vakmanschap niet dat achter onze groenten en fruit schuil gaat. Wij als BelOrta zijn een coöperatie van meer dan 1 000 van dergelijke vakmannen en –vrouwen. Dat is het verhaal dat we willen brengen. Het verhaal van meer dan 170 producten, fruit, kruiden, van aardbei tot zuring, van aardappel tot aubergine. Het zijn die producten die het hoofdonderwerp van deze expo zijn. Even belangrijk zijn de gezichten achter die producten. Land- en tuinbouw raakt ons allemaal maar die boodschap krijgt de consument vandaag nog niet genoeg binnen. Dat is wat we met deze expo willen brengen. Om al dat vakmanschap in beeld te brengen heb je ook een vakman nodig. Zo kwamen wij snel bij Jimmy Kets terecht. Hij heeft voor ons een prachtige combi gemaakt van vakmanschap en een onverwachte inkijk in het dagelijkse leven van al die familiebedrijven.’

Jimmy Kets (°1979) studeerde Grafisch Ontwerp & Illustratie aan Sint-Lucas Antwerpen. Voor zijn afstudeerproject maakte hij een fotodocumentaire over straatkinderen in Kathmandu. Daarna ging hij meteen aan de slag als persfotograaf, eerst bij De Morgen, later bij De Standaard, waarvoor hij vandaag nog werkt. Intussen draait hij ook als cameraman documentaires. Zo’n halfjaar geleden kreeg ik de vraag om dit te doen. Ik vond het echt wel interessant. Ik kook ook graag en ben me wel degelijk bewust van de producten die ik in de winkel koop. Ik had er echter nooit bij stilgestaan dat er bijvoorbeeld aubergines in Wommelgem geteeld worden. Bij het fotograferen is er een wereld opengegaan waarvan ik het bestaan niet afwist. De eerste dag bijvoorbeeld kwam ik in Poperinge terecht, waar er witloof geteeld wordt, en ik stond echt wel versteld hoe dat allemaal in zijn werk ging. Ik heb overal mijn ‘goesting’ mogen doen. Ik hoop dat de bezoekers van ‘RIJP’ zo de kunst van het telen’ mee kunnen proeven.’

Titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open Vld): ‘Landbouw en Mechelen zijn altijd met elkaar verweven geweest. Onlangs zijn wij – op initiatief van mijn partijgenoot Arthur Orlians, schepen van landbouw, een boerenmarkt begonnen in Leest. Daar probeert men elke week het idee korte keten vorm te geven waarbij land- en tuinbouwers vanuit het Mechelse rechtstreeks hun groenten kunnen verkopen. Met alle restauranthouders van Mechelen zijn we naar het landelijke deel van onze stad gegaan om op het terrein te gaan kijken welke producten men er heeft die zijn dan rechtstreeks kunnen aankopen. Wanneer je in een restaurant kan zeggen dat de groenten die je eet in een straal van vijf kilometer zijn geteeld bij een landbouwer of tuinder, dan heeft dat een ongelooflijk positieve impact.’    

Drie telers die worden geportretteerd komen uit onze provincie. ​Steven en Anja Van Nuffelen hebben een aubergineteeltbedrijf in Wommelgem. Telen zit in hun bloed, want ook hun ouders en grootouders deden het. Intussen heeft ook hun dochter Jill de smaak te pakken. De aubergines groeien in een ideale omgeving dankzij een klimaatcomputer in de serre. Bij Wim Joosen zit tuinbouw in de familie. Zijn grootvader teelde aardbeien en frambozen, zijn vader tomaten, aardbeien en augurken. Zelf teelt hij nu al bijna 30 jaar komkommers. Dat doet hij van eind januari tot eind november in zijn serres in Brecht en Rijkevorsel. Samen met zijn vrouw Sabine teelt Didier Algoet paprika’s. Zijn passie voor deze groente kwam niet van thuis, maar wel van op de tuinbouwschool. Toen hij op zijn 21ste afstudeerde, ging hij meteen op zoek naar een geschikte locatie. Die vond hij in Duffel.

Edwin MARIËN

Foto RCA

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten