• 18/05/2024

Revolutionaire ECG in Ziekenhuis Geel, Meerhout huldigde vrijwilligers

GEEL – In Ziekenhuis Geel kan cardioloog dr. Albu op innovatieve wijze hartritmestoornissen vaststellen die zeer moeilijk op te sporen zijn. Hij zet daarvoor een klein, maar krachtig toestel in: Kardia Mobile. Dat is een draagbaar elektrocardiogram (ECG) dat al heel goede resultaten opleverde na een uitgebreid screeningsprogramma in samenwerking met Pfizer.

Patiënten komen soms bij de cardioloog met klachten die sporadisch optreden, bijvoorbeeld omdat ze een keer om de drie maanden hartritmestoornissen ervaren. Een terechte ongerustheid, maar als de consultatie dan plaatsvindt, is er vaak geen registratie van hartritmestoornissen mogelijk. Jammer, want het is van levensbelang om snel een juiste behandeling op te starten. Dr. Albu, cardioloog in Ziekenhuis Geel, zet hiervoor Kardia Mobile in: een klein, door de patiënt te gebruiken, ECG toestel dat in deze specifieke situaties een doorbraak geeft bij een snelle en correcte diagnosestelling.

Patiënt Jos (61 jaar): ‘Ik kwam bij de cardiologen van Ziekenhuis Geel terecht, omdat ik een second opinion wou. Om de paar maanden ondervond ik dat mijn hart snel ging tot 220 slagen per minuut. Dat gaf een heel vervelend gevoel en ik was toch lang in paniek. Reden genoeg om advies in te winnen bij een arts, maar zonder registratie van die hartslagen kon ik niet geholpen worden. Tot dr. Albu me de kleine en kwalitatieve hartslagmeter ontleende. Ik zat op restaurant wanneer ik hartkloppingen kreeg en kon meteen aan de slag. Een dag later contacteerde dr. Albu me dat de diagnose nauwkeurig gesteld werd, dat er effectief sprake was van een hartritmestoornis en dat een behandeling opgestart kon worden.’

Afgelopen vrijdag werd de Sint-Jozefkerk in Meerhout weer opengesteld voor het nieuwjaarsconcert. Hiermee sloten het lokaal bestuur en de cultuurraad het jaar feestelijk af. Tijdens het concert werden ook de cultuurvrijwilligers in de bloemetjes gezet en mocht vzw Bar Bavo de cultuurprijs in ontvangst nemen.

Dit jaar verzorgde Harmonie Sint-Jorisgilde, samen met accordeonist Elien Huysmans, voor het eerst het nieuwjaarsconcert. Met een programma met verschillende muziekgenres toonden ze meer dan hun kunnen. Afsluiten deden zij met O’ mijn liefste Meerhout, waarmee ze de hele zaal op hun hand kregen.

Tijdens het nieuwjaarsconcert werden ook de cultuurprijs en prijs voor cultuurvrijwilliger uitgereikt. De cultuurprijs werd uitgereikt aan vzw Bar Bavo. Vzw Bar Bavo werd in het leven geroepen om 150 jaar Zittaart niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Vzw Bar Bavo bracht een samenwerking tussen de Zittaartste verenigingen teweeg, waarbij elke vereniging één weekend het beste van zichzelf mocht geven. Ook het Meerhouts Percussie Orkest kreeg een eervolle vermelding voor het behalen van de eerste prijs in de ere-afdeling op de wedstrijd Percussie van vlamo. Zeven vrijwilligers van verschillende verenigingen werden in de bloemetjes gezet voor hun engagement dat ze al meer dan vijftien jaar aangaan binnen hun vereniging: Geert Helsen (Kdoem/Harmonie Sint-Jorisgilde), Gerda Steurs, Greta Van Ouytsel, Juliette Noels, Marie-Claire Beyens (allen Samana Berg), Mathilde Verheyen (Femma Meerhout-Berg) en Roger Mees (Koninklijke Fotoclub Focus Meerhout) (zie foto). (EM / Foto Gemeente Meerhout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten