• 19/07/2024

Reuzin van 3,5 meter komt naar Antwerpen, meeste stadsdiensten open vrijdag

ANTWERPEN – Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober ontvangt Antwerpen ‘Little Amal’, een reuzin van 3,5 meter hoog die een Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt. Zij trekt te voet van Syrië naar Engeland op zoek naar haar moeder. De stad Antwerpen, Atlas, Reuzenstoet vzw, district Borgerhout en hetpaleis nemen het initiatief om haar te verwelkomen en werken met verschillende partners een programma uit rond haar bezoek.

Little Amal begint komende juli aan haar tocht van meer dan 8 000 kilometer dwars door Europa. Die brengt haar doorheen heel wat landen en steden. Overal waar ze stopt, vraagt ze samen met de theatergezelschappen Good Chance en Handspring Puppet Company aandacht voor het lot van jonge vluchtelingen, die vaak gescheiden zijn van hun ouders en familie.

Karim Bachar (Vooruit), schepen voor integratie en inburgering: ‘We verwelkomen jaarlijks duizenden nieuwkomers in onze stad, waaronder ook minderjarige vluchtelingen zoals Amal. Kinderen die vaak al een grote rugzak dragen en ook nog eens hun weg moeten vinden in onze stad. We doen er dan ook alles aan zodat ze zich in Antwerpen thuis kunnen voelen. Na dit bezoek willen we Amal met hetzelfde gevoel laten doorreizen.’ Els De Bodt, directeur van hetpaleis: ‘Als podiumhuis voor een jong publiek vinden we het belangrijk om het verhaal van de kleine Amal blijvend onder de aandacht te houden. We geven haar dan ook graag een stem bij haar bezoek aan Antwerpen.’

Atlas, het stedelijk agentschap voor inburgering en integratie, is nauw betrokken bij het bezoek. Algemeen directeur Sandy Peeters: ‘We vinden het belangrijk dat nieuwkomers in onze stad niet enkel onze taal en cultuur leren kennen, maar ook dat ze mensen ontmoeten, een netwerk uitbouwen en zich hier thuis voelen. We zijn dan ook verheugd dat we Amal samen met zoveel enthousiaste partners en hopelijk veel bezoekers mogen ondersteunen in haar tocht door Antwerpen.’ Marij Preneel (Groen), districtsburgemeester van Borgerhout: ‘We zijn bijzonder trots dat we samen met de Reuzen vzw Little Amal kunnen verwelkomen in ons superdivers district. We doen er alles aan om Amal een warm welkom te geven in Borgerhout. Dat is waar Borgerhout voor staat: een plek waar iedereen zich thuis voelt.’ De Reuskens van Borgerhout Reuzin, Reus, Kinnebaba en Dolfijn nodigen Little Amal alvast uit voor hun verjaardagsfeest. Door het bezoek van Amal zal het feest en de bijhorende reuzenstoet doorgaan op zaterdag 9 oktober en iedereen kan mee komen feesten. De stad en alle partners werken momenteel een breder publieksprogramma uit rond het bezoek van Little Amal. Meer info daarover volgt in de zomer.

Nu donderdag 13 mei (Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart) en brugdag vrijdag 14 mei geldt een aangepaste regeling voor de bereikbaarheid van de stadsdiensten. Op feestdag 13 mei zijn de meeste stadsdiensten gesloten. Op brugdag 14 mei werken de meeste diensten volgens de gewone regeling. Op www.antwerpen.be staan de openingsuren steeds vermeld op de pagina van de dienst zelf. Je kan het best van tevoren op de website gaan kijken of deze al dan niet geopend zijn. Sinds 1 januari wordt het huisvuil in Antwerpen opgehaald op een feestdag. Bewoners die dan afvalophaling hebben, kunnen dus gewoon hun huisvuil buiten zetten. Ook op brugdagen verloopt de afvalophaling normaal. Deze regeling is steeds terug te vinden op de ophaalkalender en online op www.antwerpen.be/ophaalkalender. Op 13 mei zijn de recyclageparken gesloten; op 14 mei zijn ze open. (EM / Foto YouTube)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten